2011. január 31.

Káposztás béles

A farsangi időszakban a családi, baráti összejöveteleknek kedvenc sör- vagy borkorcsolyája lehet a káposztás béles. Hajtogatott vajas tésztából készül, amely kívül ropogós, belül pedig puha, a tölteléknek köszönhetően. Hozzávalók: a tésztához 30 dkg liszt és amennyit felvesz gyúrás közben, 25 dkg margarin vagy vaj, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál ecet vagy frissen facsart citromlé,2 teáskanál só. A töltelékhez 1 kg fehér káposzta, 1 evőkanál zsír vagy 3-4 evőkanál étolaj, 1 evőkanál só, frissen őrölt bors. A tészta kenéséhez 1 db felvert tojás.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, feltekerjük, majd a tekercset lelapítjuk. A kapott négyszög alakú tészta két rövidebb oldalát középre hajtjuk, majd félbe tűrjük. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 2 óra hosszat. Közben kétszer hajtogatjuk úgy, hogy a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd háromrétegűre hajtjuk. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A káposztát legyaluljuk, besózzuk. Amikor levet eresztett kinyomkodjuk a sóból, a felhevített zsíron barnára pirítjuk, közben frissen őrölt borssal fűszerezzük. A pihentetett tésztát 2-3 mm vastagságú nagy téglalappá nyújtjuk. A hosszabb oldalára kétujjnyi csíkban káposztás tölteléket teszünk, tekerünk a tésztán egyet, majd a töltött tekercset levágjuk a kinyújtott tésztáról, és 5-6 cm-es darabokra vágjuk, így járunk el mindaddig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A kapott béleseket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük és 190 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt aranysárgára sütjük. (Légkeveréssel 170 fokon süssük.)

A recept a Kifőztük 2011. évi 1. számában jelent meg.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, a tésztán látszik, hogy jó minőségű tészta.Egyet, kettőt most meg tudnák enni.:-)

    VálaszTörlés
  2. Nem tartozom a gyakran kommentelőid közé, de ezt a finomságot tényleg nem tudtam szó nélkül hagyni! Utólagos engedelmeddel elkérném a receptet, kipróbálom mindenképpen! :-))

    VálaszTörlés
  3. Hmmmmmmmmmmmmm...

    Műsorra kell tűzzem :-)

    VálaszTörlés
  4. Jajj, ez nekem nagyon tetszik, már az újságban is bökdöste a szememet. :) Alkalomadtán ki is fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  5. Fenségesek, mennyire tökéletesen egyformák

    VálaszTörlés
  6. Nelli! Köszi! Valóban jó minőségű tészta, sokféleképpen felhasználható, jól kezelhető. Csak javasolni tudom a kipróbálását.

    VálaszTörlés
  7. Chef Viki! Köszi! Próbáld ki, nem bánod meg!

    VálaszTörlés
  8. Köszi Csipet!:)Próbáld ki, megéri! (Nálam is várakozik egy-két sütid az elkészítésre:)

    VálaszTörlés
  9. A tészta hajtogatásánál már elakadtam :) receptolvasás közben, de el fogom készíteni a bélest, mert annyira guszta.
    Nagyon ínycsiklandozóak a receptjeid, fotóid.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen! A hajtogatás csak elsőre tűnik bonyolultnak. A hájas pogácsánál van néhány fázisfotó, az talán segít:)

    http://izeskalandok.blogspot.com/2010/11/andras-napi-hajas-pogacsa.html

    VálaszTörlés
  11. Kicsit sok a vaj, nem all ossze, ennyi vajhoz tobb liszt kell.

    VálaszTörlés
  12. Egyetértek az előttem szólóhoz, valóban sok a vaj, igencsak kellett még hozzárakni lisztet, hogy jó legyen a tészta állaga.., de utána már jó lett, és a végeredmény is szuper..

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails