2011. február 1.

Savanyú malacleves

A recept a Kifőztük 2011. évi 1. számában jelent meg.
A karácsonyi ünnepek január 6. napjával, a vízkereszttel, a háromkirályok napjával zárulnak. Ezen a napon gyújtják meg utoljára a gyertyákat a karácsonyfán, majd lebontják a fát. Ekkor tartják a Háromkirályok járást a három napkeleti bölcs látogatásának emlékére. Sok helyen régi szokás szerint vizet szentelnek, - innen ered a vízkereszt név – és ezzel megáldják az otthonokat, elűzik a rosszat. Vízkereszttel kezdetét veszi a farsang, amely egészen hamvazószerdáig tart. A farsanghoz számos termékenység, terményvarázsló szokás kapcsolódik, pl.: a húslevesbe hosszú tésztát kell főzni, hogy nagyra nőjön a termés. A farsang jellegzetes eseményei az álarcos, jelmezes felvonulások, bálok, amelyekhez kapcsolódik a gazdag evés-ivásnak a szokása is. A farsangi időszakban előfordulhat, hogy a bálozók, mulatozók több alkoholt fogyasztanak, ekkor másnaposságuk orvoslására elkészíthetik ezt az egyszerű savanyú malaclevest. (A levest jellemzően újévkor és a farsangi időszakban készítik.)
Hozzávalók: 1kg bőrös malachús (ízlés szerint tehető bele malac farka, füle is), 1 evőkanál zsír, 1 db nagyobb hagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, 1-2 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 babérlevél, 2-3 db szárított felfűzött pirospaprika, só, ecet ízlés szerint, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl. A megtisztított malachúst felkockázzuk. Az apróra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát és hozzáadjuk a malachúst. Sózzuk, majd babérlevéllel, borssal, 2 gerezd zúzott fokhagymával és a szárított paprikákkal fűszerezzük. Fedő alatt addig pároljuk, míg a hús félig megpuhul. Ekkor felöntjük kb. 1,5-1,8 liter vízzel. Miután felforrt a leves, közepes lángon addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. A habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, míg a leves besűrűsödik. Végül ízlés szerint ecettel ízesítjük. Rövid pihentetés után forrón, fehér kenyérrel kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Hmmm, savanyú leves, nagy kedvencem. Pont a napokban postoltam én is egy savanyú lencselevest:-)
    Istenien néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Hát erről a levesről még soha nem hallottam, de nagyon tetszik, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Gesztenye! Ó, a lencseleves nekem is nagy kedvencem, nálam is találsz egy változatot:
    http://izeskalandok.blogspot.com/2009/09/lencseleves.html

    VálaszTörlés
  4. Mézeskalács!
    Próbáld ki! Egyszerű elkészíteni.

    VálaszTörlés
  5. Én is nagyon szeretem a savanyú leveseket, nemrég készítettem káposztalé levest,most ebádre nagyon finom lenne a levesed.

    VálaszTörlés
  6. Kati! Próbáld ki! Hmmm a káposztalé leves nekem is nagy kedvencem!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails