2011. február 28.

Lencsés pulykaragu erdei gombával

Nem egy mutatós étel, viszont nagyon finom. Aki szereti a lencsét, a ragukat és nem szeretne sok időt a konyhában tölteni, annak ajánlom ezt a tartalmas egyszerű egytálételt. Fűszerként kakukkfüvet használtam, a konyakos, vörösboros locsolás sem ártott a ragu ízének. (Valahogy a lencse miatt inkább vörösbort választottam, de ízlés szerint fehérborral is készíthető.) Filézett pulyka medalionokból (felső pulykacomb) készítettem, de bármilyen hús használható (pl.: vad-, disznó-, szárnyashús). Az étel elkészülte előtt, az ízek megkoronázásaként került bele egy kis erdei gomba.
Hozzávalók: 50 dkg filézett pulykahús (felső pulykacomb), 25 dkg lencse, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg erdei gomba (fagyasztott is használható), 2 evőkanál kacsazsír vagy 8 dkg vaj, 2 szál paszternák, 4 gerezd fokhagyma, 0,5 dl konyak, 2-3 dl vörösbor, 1,5 evőkanál szárított kakukkfű, só, frissen őrölt bors, 1 kis csokor petrezselyemzöld.
Elkészítés: A lencsét átválogatjuk és beáztatjuk 1-2 órára. (Ha elfelejtettük beáztatni a lencsét vagy nincs rá időnk, áztatás nélkül is elkészíthető az étel.) A pulykahúst nagyobb kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és a zsíron üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a húst. Fűszerezzük kakukkfűvel és addig sütjük a húst, míg egy kis pírt nem kap. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt paszternákot, átkeverjük a hússal, hogy kicsit átjárják az ízek, majd konyakkal meglocsoljuk és hozzáadjuk a lencsét. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt, kis lángon 60-70 percig pároljuk. Párolás közben 30 perc elteltével a raguhoz adjuk a vörösbort. A gombát megtisztítjuk, ha szükséges felszeleteljük és leforrázzuk. A ragu elkészülte előtt 15-20 perccel az előkészített gombát is hozzáadjuk. Miután a ragu elkészült 10 perc pihentetés után aprított petrezselyemmel megszórva, fehér kenyérrel kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Hú, ez fincsi lehet! Paszternák nélkül is működik?
    Anikó

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus, erdei gomba, mennyei

    VálaszTörlés
  3. Anikó! Természetesen paszternák nélkül is készítheted.Én szeretem, ehhez a raguhoz egy plusz ízt adott. (Bevallom én sem gondoltam, hogy ilyen finom lesz ez az egyszerű ragu:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails