2011. február 25.

Savanyú káposztás lepény

Van az úgy, hogy az ember kitalál egy ételt, jelen esetben a savanyú káposztás lepényt. Miután kigondoltam, hogy milyen módon fogom elkészíteni, körülnéztem az interneten, gondolt-e valaki hasonló lepényre. Több savanyú káposztás lepénnyel találkoztam, de a legtöbb máshogy készült. Leginkább az ónémet savanyú káposztás lepény receptje hasonlított az általam elképzelt lepényre, annyi különbséggel, hogy az leveles tésztából készült, míg az enyém kelt tésztából. (A lepény kapcsán kissé elkalandoztam és arra gondoltam, hogy vajon valamelyik ősöm -akik sok-sok évvel ezelőtt német területről lettek áttelepítve - készítettek-e ilyen, vagy hasonló lepényt...nem lehet tudni....:) Készíthetjük vendégváróként, nagyon jól csúszik vörösbor mellé, de egy ilyen hideg, havas estét is széppé varázsolhatunk vele:)
Hozzávalók: a tésztához 25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1,5 dl langyos víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só. A savanyú káposztás réteghez 30-40 dkg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 1 db közepes hagyma, 1 kisebb evőkanál zsír, 2 dl tejföl, 5 dkg krémsajt. Olívaolaj a tepsi kenéséhez, kakukkfű a kész lepény szórásához.
Elkészítés: A langyos vízhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá és hagyjuk felfutni, majd belekeverjük az olívaolajat. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót és az élesztős keveréket, majd jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk és langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. A savanyú káposztás réteghez a szalonnát csíkokra szeleteljük és a zsíron üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, ugyancsak üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát. Közepes lángon 15 percig pároljuk. A tejfölt elkeverjük a krémsajttal. Miután megkelt a tészta egy kb. 29 x 40 cm nagyságú tepsit vékonyan kiolajozunk, majd a tésztát két kezünkkel kissé széthúzzuk és ujjainkkal belenyomkodjuk. Rászórjuk a szalonnás párolt savanyú káposztát, rálocsoljuk a krémsajtos tejfölt. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. 10 perc pihentetés után szeletelve, kevés szárított kakukkfűvel megszórva kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Most kaptam egy hasonló receptet, csak ott a tésztában főtt krumpli is volt, és a tetején a sav. káposzta kimaradt. Biztos nagyon finom lett a Te változatod, igen jól néz ki a fotón!

    VálaszTörlés
  2. :))Gyöngyi Köszönöm! :))akkor lehet hogy nem is annyira hasonlít:)))

    VálaszTörlés
  3. Családi tűzhely! Próbáld ki, egyszerű, finom!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails