2011. február 24.

Túróval töltött gombóc spenóttal

A túró-spenót párost gombócos változatban is elkészíthetjük. A gombócokat túróval töltjük, zsemlemorzsába hempergetjük és spenótmártással tálaljuk.

Hozzávalók:a tésztához 50 dkg főtt burgonya, 25 dkg liszt (+ amennyit még felvesz), 1 nagy evőkanál búzadara, 1 nagy tojás, 1 teáskanál só, diónyi zsír. A töltelékhez 25 dkg túró, 1-2 evőkanál tejföl, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors. A spenótmártáshoz 30-40 dkg friss spenót (fagyasztott spenót is használható), 2 evőkanál étolaj, 1 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 dl víz, 2 evőkanál tejföl, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors. A pirított zsemlemorzsához 2 evőkanál étolaj, 6-8 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés: A gombóc tésztájához a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és még melegen burgonyanyomón átnyomjuk vagy lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, búzadarát, tojást, zsírt, a sót és összegyúrjuk. Ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és 12 egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk. A túrós töltelék hozzávalóit jól elkeverjük, és halmokat helyezünk belőle a négyzetek közepére, majd gombóccá formázzuk. Közben vizet melegítünk egy fazékban, és forró sós vízben kifőzzük a gombócokat. A pirított zsemlemorzsához felmelegítjük az étolajat és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát, majd a kifőtt gombócokat átforgatjuk benne.

A spenótmártáshoz az alaposan megmosott, megtisztított spenótot forró sós vízben 2-3 percig főzzük (blansírozzuk) majd lecsöpögtetjük és felszeleteljük. Az étolajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, a zúzott fokhagymát, majd hozzákeverjük a felszeletelt spenótot és felöntjük tejjel és vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és 10-15 perc alatt lassú tűzön sűrűre főzzük. Végül hozzákeverjük a tejfölt és a túróval töltött gombóccal tálaljuk a spenótmártást.

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails