2011. február 14.

Hideg csirkemájpástétom

A hideg csirkemáj pástétom kiváló előétel vendégváráskor, de egy reggelit vagy vacsorát is ünnepivé varázsolhatunk vele. Könnyen elkészíthető, kiadós fogás. A pástétomot tisztított vajjal fedjük, és egyben légmentesen lezárjuk. Ízesíthetjük és díszíthetjük kapribogyóval, friss zöldfűszerekkel, savanyú uborkával. Hozzávalók: 25 dkg csirkemáj szív nélkül, 15 dkg vaj, 10 dkg tisztított vaj (a tisztított vaj készítése itt található), 2 kisebb hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 cl konyak, 1 teáskanál szárított zsálya, 1-2 teáskanál szárított kakukkfű, 1 teáskanál majoránna, só, frissen őrölt bors, 2 teáskanál kapribogyó.
Elkészítés: A megtisztított, felaprított vöröshagymát és fokhagymát 5 dkg vajon megpároljuk, hozzáadjuk a földfűszereket, hogy az aromák, illóolajok felszabaduljanak belőlük. Néhány keverés után a hagymához adjuk a csirkemájat és oldalanként 3-3 és fél percig sütjük, majd sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk a konyakot és 1-2 percig pároljuk. (Az ujjunkkal vagy fakanállal nyomjuk meg a májat, ha még puha, de már nem jön véres lé belőle, akkor lesz jó a máj és krémes a pástétom. Ha tovább sütjük, szárazabb darabosabb, kissé rusztikusabb lesz a pástétom. Mindenki ízlése szerint készítse.) A sült csirkemájat melegen turmixoljuk, közben apránként hozzáadjuk a 10 dkg vajat, és ha szükséges ízesítjük. Az így kapott pástétomot porcelán vagy kerámia tálkákba töltjük, lefedjük és 2 órára hűtőbe tesszük. Miután lehűlt a pástétom, a tetejére öntjük az olvasztott, de nem forró tisztított vajat.

A sós lében eltett kapribogyóról leitatjuk a nedvességet és a felső, tisztított vajas rétegbe szórjuk. Hagyjuk megdermedni, majd a pástétomot lefedve, hűtőben tároljuk. 1 hétig eltartható.

A recept a Kifőztük 2011. évi 2. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

7 megjegyzés:

  1. Imádom a májat minden formájában:-))
    Csodásak a képeid.

    VálaszTörlés
  2. Nem csak az íze fenséges, de a tálalás is mesés

    VálaszTörlés
  3. Köszi Gesztenye! Ezt a pástétomot próbáld ki, mert hihetetlenül finom.

    VálaszTörlés
  4. Hát ilyen finom pástétumot nem is tudom mikor ettem!Alig birtam megállitani magamat!:D
    Köszi a receptet, ezentul biztosan igy fogom késziteni!

    VálaszTörlés
  5. Iza! Igazán örülök, hogy ennyire ízlett! (Az az igazság, aki eddig kóstolta, mindenkinek elnyerte a tetszését:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, köszi szépen, nagyon guszta! És imádom a tisztított vajat. És el tudom képzelni, mennyire jó a májjal együtt! :) Vittem! :) És mégegyszer köszi szépen!

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails