2011. február 17.

Édesköménymagos, illatos rozskenyér

Már a fűszerek őrlésekor tudtam, hogy ezt a kenyeret imádni fogom. A kenyér fűszerezését több élmény inspirálta. Valahogy úgy alakult, hogy 1-2 éve az édeskömény gumóval nagy barátságot kötöttem, annak ellenére, hogy a köménymag ízét sohasem szerettem. Az édeskömény enyhén ánizsos íze szépen bevezetett a köménymagok világába, és azóta megeszem és használom is ízesítésre a köménymag néhány fajtáját, így az édesköménymagot is. A másik fűszer, amely igazán kellemes ízt ad a kenyérnek a koriandermag. Az egyik kedves ismerősöm mesélt egy orosz rozskenyérről, amelynek a tetején koriandermagok vannak és ő azt nagyon szereti. Akkor elkezdetem gondolkodni egy koriandermagos, fűszeres rozskenyéren. Végül úgy alakult, hogy a fő ízt az édesköménymag vette át, de került mellé mustármag, római köménymag is. A kenyér gyors kovásszal készült. Mostanában sok kenyeret sütök, ezért pihen a hűtőben mindig egy kis etetett, itatott kovász. A kovász mellé egy kevés élesztős langyos víz is kerül. Én nem mindig élesztem fel külön a kovászt, hanem lassan,órákon át kelesztem és párszor átgyúrom a tésztát. Így alakult ki ez a kellemes ízű, illatú, jó állagú rozsos kenyér. Aki ennek a kenyérnek az aromaterápiás sütés élményével szeretne gazdagabb lenni, próbálja ki! A kenyér sütése gyógyírül szolgálhat rossz hangulatra is, hiszen a tészta gyúrása, dagasztása, a fűszerek őrlése, a kenyér kelésének a látványa, majd a sülő kenyér illata sok bánatunkat, gondunkat feledtetheti. Természetesen az ízélmény sem elhanyagolható:)
Hozzávalók: 20 dkg fehér liszt, 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 6 dkg graham liszt, 2 evőkanál gyors kovász, 2-2,5 dl langyos víz, 1 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 csapott evőkanál só. A kenyér fűszerezéséhez: 1-1,5 evőkanál édesköménymag, 1 evőkanál koriandermag, 1 teáskanál mustármag, 0,5 kávéskanál római köménymag. A kenyér szórásához 1-2 teáskanál durvára tört koriandermag.
Elkészítés: A langyos vízhez adjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá és hagyjuk felfutni. A fűszereket kávédarálóval megőröljük. A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a kovászt, az őrölt fűszereket és a felfutott élesztőt a vízzel együtt. A tésztát bedagasztjuk, ha szükséges kevés vizet és lisztet is adhatunk hozzá. A tésztát több órán (2-4 óra) át kelesztjük, közben néhányszor (2-3 alkalommal) átgyúrjuk. Az utolsó átgyúrásnál kerekre formáljuk, egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire tesszük és hagyjuk kelni. 20-30 perc elteltével háromszög alakban bevágjuk a tészta tetejét, így majd sülés közben a kenyér kissé virág alakúra sül. A megkelt kenyeret megszórjuk a durvára tört koriandermaggal és 190 fokra előmelegített sütőben 35-45 perc alatt készre sütjük. (A sütőbe alulra egy kis tálba tegyünk vizet, amíg sül a kenyér.) Az édesköménymagos rozskenyér hűvösebb helyen tárolva, 6-7 napig fogyasztható.

6 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails