2011. február 14.

Tisztított vaj

A tisztított vaj (ghí) az indiai konyha évezredek óta ismert és használt alapanyaga. Fogyasztása során élettani hatása kiváló, serkenti az agyműködést, segíti az emésztést, fiatalít. Külsőleg alkalmazva több problémára (pl.: fülfájdalom, idegesség, nyugtalanság, arcbőr ránctalanítás) gyógyírül szolgálhat. A tisztított vajat sütéshez, főzéshez egyaránt használhatjuk, fogyaszthatjuk kenyérrel, de hideg pástétomok készítésénél is alkalmazhatjuk. A tisztított vajat otthon magunk is könnyen elkészíthetjük. Aki először csak ki szeretné próbálni, kisebb mennyiséggel, 20-30 dkg vajjal próbálja ki a készítését. Akinek elnyerte tetszését, annak nagyobb mennyiséget érdemes készíteni, hiszen hosszú ideig tárolható. Úgy tartják, a sokáig tárolt tisztított vajnak nagyobb a gyógyhatása.
Hozzávalók: minimum 20-30 dkg sótlan vaj

Elkészítés: A sótlan vajat kevergetve hevítsük fel kis lángon. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen oda. A felszínen keletkezett habot szedegessük le. Addig főzzük a vajat, amíg a víz elpárolog belőle, a fehérje része leválik, és az edény alján összegyűlik, a vaj szép sárgává válik, és az illata a mogyoróra emlékeztet. (Nagyobb mennyiségű vaj esetén a főzés idő hosszabb.) Ezt követően hagyjuk kicsit hűlni, majd szűrjük le egy üveg, porcelán vagy zománcos edénybe. Hagyjuk megdermedni, hűvös helyen, lefedve tároljuk.

A recept a Kifőztük 2011. évi 2. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails