2010. július 30.

Szezámmagos perec

A keleti ételekről szóló könyvet lapozgatva akadt meg a tekintetem egy fényképen, amelyen egy férfi hatalmas tálca szezámmagos perecet árul. A perec receptje nem szerepel a könyvben, de el tudtam képzelni milyen lehet annak a perecnek az íze: kicsit puha, kicsit édeskés, megszórva pirított szezámmaggal. Megpróbáltam elkészíteni. A megvalósításban ismét a jól bevált török zsemle tésztája volt segítségemre. A végeredménnyel elégedett voltam, olyan íze lett ,amilyet elképzeltem:)
Hozzávalók: 6 nagyobb perechez 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál sütőpor, 0,75 dl natúr joghurt, 0, 75 dl étolaj, 0,75 dl langyos tej, 1 kisebb tojás, 2 kisebb evőkanál cukor, 1 csapott teáskanál só, 1 tojássárgája a kenéshez vagy a tésztába kerülő tojást felverjük és egy keveset félre teszünk belőle, szóráshoz 5-6 evőkanál pirított szezámmag.
Elkészítés: A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal az olajjal majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna adjunk hozzá lisztet. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagságú, 70-80 cm hosszúságú tésztacsíkokat sodrunk és pereceket formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt 2 nagyobb tepsire tesszük a pereceket és 10-15 percet pihentetjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk pirított szezámmaggal és 180 fokos előmelegített sütőben 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük. (Légkeveréses sütőben süthetjük egyszerre a két tepsi perecet.) A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós perec lesz.

4 megjegyzés:

  1. Csodásan néznek ki, és milyen finomak lehetnek

    VálaszTörlés
  2. Imàdom a piritott szèzammagot! Nagyon ugyes vagy hogy csak az igy elkèpzelt pèksutemènyt meg tudod sutni!
    Szia!!
    Aniko

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen Csipet!!

    Köszi Bianka!

    Köszönöm Anikó!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails