2010. július 7.

Királynők desszertje

A Királynők desszertjével a "Sütés" című szakácskönyvben találkoztam. Régóta szerettem volna elkészíteni, de valahogy elmaradt. Nagy hiba volt....Gyorsan összeállítható, egyszerű, finom desszert. (Sikerét bizonyítja az is, hogy egymás után kétszer is elkészítettem:) Feltételezem rokonságban állhat az angolok Királyi pudingjával....Minimális változtatással következzék a recept:
Hozzávalók: 6 dl tej, 3 dkg vaj, 23 dkg kristálycukor, 4 tojás, 1 narancs reszelt héja, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 6 evőkanál ribizlilekvár (vagy narancs-, málna-, eper, kajszibaracklekvár). Kevés vaj a sütőforma kivajazásához.
Elkészítés: A tejet a vajjal, a reszelt narancshéjjal és 5 dkg cukorral felmelegítjük. A tojássárgákat habosra keverjük és hozzáöntjük a tejes keveréket. Végül a zsemlemorzsát is belekeverjük. Egy legalább másfél literes porcelán sütőformát kivajazunk és beleöntjük a masszát, majd 15 percig pihentetjük. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, hogy a massza (puding) átsüljön. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral. A lekvárt a megsült masszára kenjük, rákanalazzuk a felvert tojáshabot. 150 fokon további 25-30 percig sütjük, szárítjuk a desszertet, amíg a tojáshabon egy kéreg nem képződik. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk. Kanál segítségével desszertes tányérra halmokat kanyaríthatunk belőle, így kínáljuk.

4 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails