2010. július 15.

Cukkinis-juhtúrós töltött batyu (empanadillas)

A cukkinis-juhtúrós batyu elkészítését az empanadillas ihlette. Spanyolország, Dél-Amerika kedvelt étele ez a félkör alakú töltött tészta, amely készülhet gyúrt tésztából, leveles tésztából is. Tölteléke készítőjének fantáziájától függően nagyon sokféle lehet. Jellemzően tapasként fogyasztják. A tapas a spanyol étkezés és egyben életforma tartozéka. Két fő étkezés közötti falatkákat jelent. Többnyire az ebéd és a vacsora között szolgálják fel kávézókban, bárokban 1-1 pohár bor kísérőjeként.
Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 2 db kisebb cukkini (kb.: 30-35 dkg), 10 dkg juhtúró, 10 dkg tetszés szerinti reszelt sajt, 6-8 dkg füstölt szalonna, 2-3 evőkanál őrölt szezámmag vagy zsemlemorzsa, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tojás, só, frissen őrölt bors és egy felvert tojás a tészta kenéséhez.
Elkészítés: A megmosott cukkiniket héjastól lereszeljük, kicsit sózzuk. A szalonnát felkockázzuk és egy serpenyőben zsírjára sütjük. A cukkinit kinyomkodjuk és a szalonnához adjuk, amelynek zsírján kicsit átforgatjuk, átsütjük 3-4 percig. A szalonnás cukkinit egy tálba tesszük és hozzáadjuk a juhtúrót, sajtot, zúzott fokhagymát, tojást, őrölt szezámmagot és jól elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A vastagabb levelestésztát lisztezett felületen nyújtsuk kb. 3mm vastagságúra. A levelestésztából 9-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk ( a leeső tésztát gyúrjuk össze, lisztezett felületen nyújtsuk ki és abból is szaggassunk köröket), egy kanállal tölteléket halmozunk a tésztakörök közepére. A tészták szélét vízzel megnedvesítjük, félhold alakúra összehajtjuk és a szélét jól összenyomkodjuk villával, vagy az ujjunkkal. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a töltött tésztákat, átkenjük felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Zseniális!

    Megjegyeztem, megcsinálom!

    Köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  2. fenségesen néz ki, valami isteni lehet

    VálaszTörlés
  3. Igen, az előttem szólóknak igazuk van, én is mentettem a receptet .-)

    VálaszTörlés
  4. Köszi Chef Viki!

    Bianka! Pillanatok alatt elfogyott:)

    Ottis! Örülök, hogy tetszik! Remélem ízleni fog!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails