A ratatouille a franciák kedvelt padlizsános egytálétele, amelyet gyakran emlegetnek francia lecsóként is. Alapanyagai között a hagyma, paprika, paradicsom ugyanúgy megtalálható, mint a magyar lecsóban, azonban nagyobb kockákra vágott padlizsán és cukkini is gazdagítja. Jellemzője továbbá, hogy a zöldségeket először külön-külön kevés olajon pirítják, csak ezt követően főzik együtt őket. Az ízesítéséről a jellemzően mediterrán ízvilágú fűszerek sora: a bazsalikom, a kakukkfű, a babérlevél és a petrezselyemzöld gondoskodik.

Kis lángon 10 percig pirítjuk a hagymát olívaolajon, majd sózzuk, és további 5 percig sütjük, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki. Közben serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon elősütjük, pirítjuk a paprikát, majd kivesszük a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a cukkinivel, majd a padlizsánnal is. (Szükség esetén pótoljuk az olajat.)
Lábosban, olívaolajon néhány percig pároljuk a paradicsomot, cukorral, zúzott fokhagymával ízesítjük, végül hozzákeverjük az összes zöldséget. Babérlevéllel, kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük, és lassú tűzön, lefedve 15-20 percig pároljuk a ratatouille-t. Az utolsó percekben megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
Hidegen, melegen, önálló ételként is fogyasztható, és különféle húsok, halak mellé is jól illik.
A recept a Kifőztük júliusi számában jelent meg.
Imádom a ratatouille-t. Én ugyan kicsit más módon csinálom, de a tiéd is nagyon szimpatikus.
VálaszTörlésNagyon finom
VálaszTörlésLégyszíves átnézni hozzám, egy díj vár rád!
VálaszTörlésImádom a padlizsánt! Nálam is vár egy díj: http://tobbmintmartas.blogspot.com/2011/07/dijat-kaptam.html :))
VálaszTörlésKöszi Marisz!
VálaszTörlésMarisz, Szabina!
VálaszTörlésKöszönöm a díjakat!