2011. július 26.

Joghurtos padlizsánkrém

Tavaly nyáron kezdtem el érdeklődni a török (valamint a közel-keleti) konyha remekművei iránt. Kíváncsiságom csak fokozódott. Azóta is élvezettel próbálom ki az általunk kevésbé használt fűszerezéssel, alapanyag kombinációkkal járó ételeket. Nyári időszakban gyakran készítek török ihletésű finomságokat. A padlizsánkrém is a török eredetű joghurtos padlizsánsaláta alapulvételével készült, de végül egy turmix tartályában kötött ki, és ez a krém született belőle:)
Hozzávalók: 2 közepes zsenge padlizsán, 2 dl natúr joghurt, 2-3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors, frissen facsart citrom lé ízlés szerint.
A padlizsánt felforrósított grillrácson vagy grillserpenyőben folyamatos forgatás mellett addig sütjük, amíg héja fekete és hólyagos nem lesz. Csap alatt kevés hideg vizet engedünk rá, meghámozzuk, szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük. Ezt követően késes aprítóba vagy turmixba tesszük a padlizsánt a többi hozzávalóval együtt, és szép sima krémmé pürésítjük.
Pirítósra, fehér és barna kenyérre kenve egyaránt finom.

Tipp: A krém természetesen turmix nélkül is elkészíthető. Ekkor aprítsuk fel a padlizsánt és keverjük el a többi hozzávalóval. Így rusztikusabb lesz a krémünk, amely már hasonlít az alapul vett salátához:)

4 megjegyzés:

  1. Az aprítást és egyéb műveleteket ajánlott fa késsel végezni, így nem sötétedik meg az alapanyag.

    VálaszTörlés
  2. Ma én is padlizsánkrémet készítettem, imdáom

    VálaszTörlés
  3. Kedves Márta!
    Tapasztalatom szerint - és bevallom végeztem egy kis közvélemény kutatást, így sokak tapasztalata szerint:)- bátran használhatunk fém kést, aprítót stb.Ezek a mai kések már olyan anyagból készültek, nem barnítják meg a padlizsánt (nem oxidálódnak, vagy az nem olyan mértékű)

    VálaszTörlés
  4. Fölösleges s fakés, nyugodtan hasznàlhatunk rendes kést.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails