2011. július 29.

Padlizsános tészta (pasta alla Norma)

A padlizsános tészta, vagy ahogy az olaszok hívják, a pasta alla Norma a szicíliaiak egyik kedvenc tésztája. A kockára vágott, olajban kisütött padlizsánt paradicsomos szószba kevert tésztára teszik. További jellegzetessége, hogy sózott, érlelt ricottát reszelnek rá. (Nálunk ez utóbbi hozzávaló nem, vagy csak ritkán kapható, ezért kemény reszelt sajttal helyettesítsük.) Tetszés szerint készíthetjük pennével, farfalléval, tagliatellével, spagettivel stb. Ezúttal a mutatós paccheri tésztát használtam ehhez az egyszerű, finom ételhez.
Hozzávalók: 50 dkg durumtészta vagy tetszés szerinti tészta, 2 zsenge padlizsán, 40-50 dkg paradicsom, 1 közepes hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 8-10 levél friss bazsalikom, 5 dkg kemény sajt reszelve, frissen őrölt bors, só, olívaolaj.

Apró kockákra vágjuk a tisztított hagymát, és olívaolajon üvegesre pároljuk. Héjastól fölkockázzuk a padlizsánt, és forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a fölösleges olajat.

Meghámozzuk a paradicsomot, nyolc darabba vágjuk, és a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal, fokhagymával fűszerezzük, és 15-20 percig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Közben forró, sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd a paradicsomos szószba keverjük, és hozzáadjuk a sült padlizsánkockákat.

Tányérra szedve reszelt sajttal kínáljuk.

A recept a Kifőztük júliusi számában jelent meg.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails