2010. november 22.

Kelbimbós tortácska

Ez a kelbimbós tortácska egyszerűen csak megszületett a gondolataimban. A tésztája a szokásos vajas tészta, a tölteléke párolt kelbimbó, sajt és sonka tejszínes-tojásos keverékkel leöntve. Fokhagymás, majoránnás ízesítést kapott. Különböző alkalmakkor kínálhatjuk. El tudom képzelni reggelire, ebédre, vacsorára, akár vendégeket is várhatunk vele, fogyaszthatjuk önállóan vagy köretként. Hidegen és melegen egyaránt kínálható. Kicsi termete ellenére meglehetősen laktató. Akinek kedve tartja, próbálja ki!
Hozzávalók: A tésztához 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál hideg víz. A töltelékhez 30 dkg kelbimbó, 10 dkg főtt sonka, 5 dkg sajt, 3 dl tejszín, 3 db tojás, 2 gerezd zúzott fokhagyma, majoránna, só, frissen őrölt bors. Kevés felvert tojás a tészta kenéséhez.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tölteléket. A kelbimbót megtisztítjuk és forró sós, majoránnás vízben puhára főzzük 15-20 perc alatt. A sajtot és a sonkát felkockázzuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük. A hideg tészta 3/4 részét két fólia között akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy egy 18 cm átmérőjű és 7 cm magas kerek sütőformát ki tudjunk vele bélelni. A tésztába töltjük a kelbimbót, közé szórjuk a felkockázott sajtot és sonkát, majd leöntjük a tejszínes keverékkel. A maradék tésztából akkora kerek lapot nyújtunk, hogy befedje a tortát. A tésztalap közepét lyukasszuk ki, így tegyük a töltelékre. A leeső tésztadarabokból díszeket készíthetünk. Felvert tojással kenjük át a torta tetejét és180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Miután elkészült, 20 percet pihentessük, majd szeletelhetjük.

12 megjegyzés:

  1. Tényleg olyan, mint egy torta!Sajnos a családom többi tagja nem szereti a kelbimbót.:-(

    VálaszTörlés
  2. Folyton rácsodálkozom az ételeid szépségére !

    VálaszTörlés
  3. Kedves Tündér! Régóta figyelem a blogodat, nagyon szépek az ételeid, a fotóid.
    Ha nem haragszol, akkor szeretném felhívni a figyelmedet egy ismétlődő tárgyi tévedésre. Egy fontos apróságra. A fent nevezett tészta akár édes, akár sós, nem vajastészta. Ez egy gyúrt (linzer) tészta. A cukrászok vajas tészta alatt a leveles tésztát értik és jó, ha az ügyes házasszonyok is tisztában vannak ezzel. Félre ne érts, nem kioktatni szeretnélek, csak pontosítani. :)
    További jó munkát kívánok neked!

    VálaszTörlés
  4. Tundèr , hàt ez nagyszeru, nagyon tetszik!!
    Le fogom màsolni ( termèszetesen irom majd hogy toled szàrmazik!)

    VálaszTörlés
  5. Nelli! Egyszemélyes minitorta?;)

    VálaszTörlés
  6. Tücsök Bogár! Köszönöm szépen! (Én is így vagyok a Te alkotásaiddal;)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Nadine!
    Köszönöm észrevételed. A receptek leírásából valószínűleg kiderül, hogy azért tudhatom mi lehet a különbség a leveles és az omlós (nálam vajas:) tészta között, de ezentúl a cukrászilag helyes elnevezés használatára is ügyelni fogok.

    VálaszTörlés
  8. Anikó köszönöm! Örülök, hogy tetszik! Remélem ízleni fog!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails