2010. október 28.

Török pizza - Lahmacun

A lahmacun a törökök egyik jellegzetes pizza-félesége, amely egy vékonyabb tésztájú darálthúsos-étel. Hagymával vagy salátával megszórva, citrommal meglocsolva, feltekerve fogyasztják.

Hozzávalók: 4 darabhoz, a tésztához 35 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 2 dl meleg víz + még amennyit felvesz. A húsos masszához 20 dkg darált bárányhús vagy marhahús, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 csilipaprika, 2-3 teáskanál paprikakrém, fél db vöröshagyma, 1 teáskanál só. Tálaláshoz szeletelt vöröshagyma, citrom.
Tipp: A húsos masszához zsírosabb húst használjunk. Ha a hús szárazabb, sülés közben kissé összeugrik. (Ezt az ételt a Kifőztük 8. számába készítettem.)

A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót. Az élesztőt a meleg vízbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, néhány perc után elkeverjük, és a liszthez öntjük. Jól összedolgozzuk a tésztát, majd letakarva legalább 35-40 percig kelesztjük. A húsos masszához a vöröshagymát felszeleteljük, majd a többi hozzávalóval együtt egy késes aprítóval masszává dolgozzuk. A megkelt tésztát négy darabra osztjuk, nagy ovális lapokká nyújtjuk, és két sütőpapírral bélelt nagyobb lapos tepsire vagy lemezre fektetjük őket. A húsos masszát vékonyan, egyenletesen a tésztalapokra kenjük és 220 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 12-15 percig, amíg a hús meg nem sül. (Légkeveréssel 200 fokon egyszerre süthetjük a két tepsi tésztát.) A megsült pizzákat rögtön megszórjuk szeletelt hagymával, meglocsoljuk citromlével és feltekerjük. Melegen fogyasztjuk.


6 megjegyzés:

  1. Hű de jól néz ki, isteni lehet!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Ildy! A tésztája különösen tetszett!Számomra izgalmas volt készíteni.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klassz! Sohasem ettem még ilyet, ha lesz egy kis szusszanásnyi időm kipróbálom! :)))

    VálaszTörlés
  4. Mézigörl! Próbáld ki, nem olyan bonyolult....akár előre is elkészíthető és a feltekert kis pizzákat fogyasztás előtt felmelegítve lehet kínálni. Vendégvárónak is el tudom képzelni.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon nagyon guszta. Ki kellene próbálni.

    VálaszTörlés
  6. Köszi Bianka! Akkor jó sütést!;)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails