2010. október 9.

Szilvatorta kelt tésztából

Volt 6-7 szem óriás szilvám valahogy nem akartak elfogyni, és mielőtt még bármi bajuk lett volna, készítettem belőle egy kelt tésztás lepénytortát. Ugyan tényleg óriás méretűek voltak (kisebb alma méretűek), de csak egy kisebb adag kelt tésztához elegendő mennyiségnek mutatkozott. Ezért is esett a választásom erre a kisebb kerek tortaformára. A torta tetején a gyümölcsre egy fahéjas, cukros, mandula likőrös, tejszínes-tejfölös öntet került, ezzel együtt sült a szilva.
Hozzávalók: a tésztához 16 dkg liszt, 6 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1,2 dl langyos tej, 3 evőkanál étolaj, csipet só. A tésztára 40-50 dkg szilva. Az öntethez 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 6-8 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, mandulalikőr ízlés szerint (elhagyható). Porcukor a szóráshoz.
Elkészítés: A tésztához a langyos tejbe keverünk 2 dkg cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 5 percet pihentetjük. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot. Az élesztős keverékhez kanalazzuk az étolajat, összekeverjük és a liszthez öntjük. Jól bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és meleg helyen 30 percet kelesztjük. A megmosott szilvákat kimagozzuk és nagyságától függően, hosszában 4-6 szeletre vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük. Egy 24 cm átmérőjű kerek formát kiolajozunk. A kelt tésztát a formába nyomkodjuk és 10 percet kelesztjük, majd ezután rárakosgatjuk a szilvaszeleteket úgy, hogy picit a tésztába belenyomjuk. A szilvára locsoljuk a tejfölös öntetet és 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük a tortát. Porcukorral megszórva melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.

6 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails