2010. október 24.

Cserépben sült zöldséges, fehérboros csirke

A cserépben sült, zöldséges, fehérboros csirke igazi római tálas étel. Gyerekkoromban anyukám gyakran készített ehhez hasonló csirkét. Talán fehérbort nem tett hozzá. Készíthetjük egy csirkéből is feldarabolva, vagy tetszés szerinti csirkehúsból. Nálam most alsó- és felsőcombból készült. Szeretem az ilyen praktikus ételeket. A hússal együtt a köret is elkészül, és azon kívül hogy összerakjuk a tálba az ételt és fűszerezzük, a többi munkát nyugodtan a sütőre bízhatjuk.
Hozzávalók: 6 db csirke alsócomb, 6 db csirke felsőcomb, 20 dkg zöldbab, 1 nagyobb hagyma,8 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb zöldséggyökér, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 4-6 szem közepes burgonya, 5 dkg füstölt szalonna,1 dl fehérbor, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 1 teáskanál szárított rozmaring, só.
Elkészítés: A római cseréptálat 10-20 percre hideg vízbe áztatjuk. A megtisztított, szárazra törölt csirkecombokat megsózzuk, befűszerezzük a szárított kakukkfűvel és rozmaringgal. A zöldbabot felszeleteljük, a sárgarépát és a zöldséggyökeret megpucoljuk és felkarikázzuk. A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, a hagymát, fokhagymát megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk. A felszeletelt zöldségeket összekeverjük, hozzáadjuk a felcsíkozott szalonnát, sózzuk, majd a római tálba öntjük. A fűszeres csirkecombokat a zöldségekre sorakoztatjuk és ráöntjük a fehérbort. A római tálra rátesszük a tetejét és 180 fokon 60-80 perc alatt készre sütjük a csirkét. (Az utolsó 20 percben levesszük a római tál tetejét és így fejezzük be a sütést.)

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails