2010. október 22.

Gombás, kakukkfüves húspástétom

Már többször készítettem ezt a fajta, hosszabb ideig eltartható húspástétomot. Volt, hogy a hús mellé még máj is került, most karakteresebb ízű erdei gombával készült. Nem mondanám, hogy a fitness ételek közé tartozik, mert inkább kicsit zsírosabb húsból készül (nálam tarjából), vajjal. Bár pirítósra kenve (szerintem így a legfinomabb) egyszerre olyan túl nagy mennyiséget nem fogyasztunk belőle. (Egyik kedvenc téli vacsorám a húspástétomos pirítós teával:) Ami az eltarthatóságát illeti, egy-két hónapig biztosan eláll, de szerintem tovább is. Hűvös helyen tartsuk. (Én hűtőben tartom, mert rövid időn belül felbontásra került és nem volt olyan vastag a zsiradék sem, ami ugye légmentesen zárja a húsréteget, és ezáltal tartósítja a pástétomot. Így biztonságosabb volt.) Gasztroajándéknak is elkészíthető, csinos kis üvegekbe töltve.

Hozzávalók: 40-50 dkg tarja, 15 dkg zamatos erdei gomba (lehet fagyasztott is), 1 nagyobb hagyma, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 1 evőkanál zsír, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 10-15 dkg vaj, 1 zöldpaprika, só.
Elkészítés: A pástétom alapja valójában egy pörkölt, amelyhez a kockára szeletelt hagymát zsíron elkezdjük dinsztelni. A húst felkockázzuk. Az üvegesre dinsztelődött hagymához adjuk az őrölt pirospaprikát és a húst, keverünk rajta néhányat és fedő alatt pároljuk pár percig, hogy levet eresszen. A húshoz adjuk a kakukkfüvet, a zöldpaprikát egészben, és ha szükséges annyi vizet, hogy azt ellepje Amikor a hús félig megpuhult, sóval ízesítjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt és leforrázott gombát. Addig főzzük a pástétom alapot, míg a hús meg nem puhul és levét el nem fövi. Ezt követően a pástétom alapot kicsit hűtjük, a zöldpaprikát kivesszük, majd késes aprítóval pépesítjük, de hagyjunk benne kisebb nagyobb hús és gomba darabokat. (Húsdarálóval is ledarálhatjuk. Kinek melyik módszer a szimpatikusabb.) Ezt követően felolvasztjuk a vajat egy lábosban, és a gombás hús alapot belekeverjük és addig melegítjük, míg egynemű nem lesz. Ezt követően a pástétomot két kisebb üvegbe töltjük, hagyjuk hűlni, majd lezárjuk. Ekkor az üvegeket egy fazékba állítjuk, amelyeknek háromnegyedéig felöntjük meleg vízzel és elkezdjük gőzölni 40-60 percig közepes lángon, ügyelve arra, hogy nehogy az üvegek megrepedjenek. (A gőzöléssel jöhet fel még zsírréteg a pástétom tetejére.) Ezt követően kihűtjük a pástétomot és hűvös helyre tesszük. Felbontás után hűtőben tároljuk.
Tipp: Őrölt pirospaprika nélkül is készíthető.

5 megjegyzés:

  1. Na ezt gyorsan elmentem. Remek lehet tészta vagy pizza feltétnek is. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Ildy! Örülök, hogy tetszik! Igazad van, én is gondoltam rá, csak elfelejtettem leírni:)

    VálaszTörlés
  3. Megcsináltam. Nagyon finom. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  4. Kedeves Fehérnyúl! Örülök, hogy elkészítetted és persze annak is, hogy ízlett:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails