2010. október 25.

Almás nyelvsaláta

Az almás nyelvsaláta főtt (abált) nyelvből készül, amelynek elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, de ezt követően a saláta gyorsan összeállítható. A főtt nyelvhez jól illik a mustár, ezért a nyelvsaláta tejfölös öntete is mustáros ízesítést kapott. A recept megtalálható a Kifőztük 8. számában.
Hozzávalók: 3 db disznónyelv. Az abáláshoz 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 teáskanál szemes fekete bors vagy borskeverék, só, 1-2 db csilipaprika vagy más csípős paprika. A salátához 4 db közepes alma, 4 db főtt tojás. A salátaöntethez 2 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál majonéz, 1-1,5 evőkanál, méz, fél citrom leve, só, őrölt fehér bors. A tálaláshoz salátalevelek, petrezselyemzöld.Az abáláshoz a megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba helyezzük és felöntjük legalább annyi vízzel, hogy két-három ujjnyi magasságban ellepje a nyelveket. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takarékra vesszük a lángot, a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot, csilipaprikát és addig főzzük (1,5-2-2,5 órát is igénybe vehet) amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni. Amikor a nyelvek kihűltek (vagy langyosak), kivesszük a főzőléből (abaléből), lecsöpögtetjük, a szükséges hártyaszerű részeket eltávolítjuk. A salátaöntet hozzávalóit összekeverjük. A meghámozott almát, majd a főtt nyelveket egyforma vékony csíkokra szeleteljük, és a tejfölös öntettel elkeverjük. (Az almát a szeletelés után mindjárt keverjük az öntetbe, így nem barnul meg.) A főtt tojásokat felszeleteljük, és a salátába keverjük, vagy tálaláskor a saláta közé rétegezzük. Az almás nyelvsalátát salátalevélen, petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

Fogyaszthatjuk előételként, készíthetünk belőle szendvics-falatkákat, tálalhatjuk pirítós kenyéren vagy pitába töltve.

4 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails