2010. április 8.

Sonkás karalábé krémleves

A sonkás karalábé krémleves készítésekor jól hasznosítható a maradék húsleves, főtt sonka. A karalábé egy részét, felkockázva, sós vízben megfőzve - a sonka mellett - mintegy levesbetétként adjuk a leveshez.

Hozzávalók: Négy adaghoz 4 db zsenge karalábé, 1 db hagyma, 3-4 db közepes burgonya, 5 dkg vaj/margarin, 1,7 l húsleves vagy alaplé, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 20 dkg főtt sonka, só, frissen őrölt bors, 1 kis csokor kapor aprítva. (Tipp: ha szép friss a karalábé levele, azt is a levesbe szeletelhetjük.)
Elkészítés: A megtisztított hagymát, karalábét, burgonyát felkockázzuk. A karalábé kockák kb. 1/4-ed részét sós vízben puhára főzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük szét. A hagymát a margarinon feltesszük dinsztelni, majd hozzáadjuk a burgonyát és a maradék karalábét, esetleg a felszeletelt karalábé levelet, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 5 percig pároljuk. Ezt követően felöntjük levessel és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor a lisztet elkeverjük a tejszínnel és a leveshez adjuk, addig főzzük, míg a leves besűrűsödik. Botmixerrel turmixoljuk a levest, ha túl sűrű lenne adjunk hozzá vizet, majd a felaprított kaprot, a felkockázott sonkát és megfőtt karalábé kockákat és ismét összefőzzük a levest, de nem forraljuk. Miután elkészült 10-15 perc pihentetés után tálalhatjuk.

6 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit, de finom lehet ;)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Tündér!

    Nagyon finom volt a karalábéfelfújt a Kifőztük újságban, bekerült a repertoáromba. Bevallom én sütöttem bele egy kis sajtos kolbász nem rontotta el. Meg én a lisztet csak tejjel engedtem fel, mert nem értem miért kell bele tej és tejszín.

    Üdv.: Joanna

    VálaszTörlés
  3. Kedves Joanna! Örülök, hogy tetszett! A tejszíntől kicsit krémesebb lesz (krémlevesekhez is ezért használom), de a tej magában is megfelelő.Természetesen gazdagítható kolbásszal, sonkával kinek mi tetszik. Az újságba azért így került, mert pont a húsmentesség volt a cél, de akár köretnek is kínálhatjuk hús mellé:))

    VálaszTörlés
  4. Megcsináltam, és isteni lett! Még a párom is imádta - kétszer repetázott -, pedig ő nincs oda az ennyire zöldséges kajákért :-))
    Luca

    VálaszTörlés
  5. Kedves Luca! Nagyon örülök, hogy ízlett a leves! (Nekem is kedvencem:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails