2010. április 23.

Csirkemájas pite

A csirkemájas pite ötlete a "Szakácsok könyvéből" származik. Itt, ott változtattam a recepten. Tavaszra jellemzőbb zöldhagymát használtam a mogyoróhagyma helyett, petrezselyemzöldet bazsalikom helyett, pálinkát konyak helyett. Azonban a máj karakteres ízéhez jól illő édeskés mazsolát beletettem. Minél többször kóstoltam, annál jobban ízlett. Véleményem szerint a csirkemájas pitében hidegen jobban érvényesülnek az összetevők ízei. Hidegtálas vendégváráshoz, borozgatós beszélgetéshez tudom ajánlani.
Hozzávalók: 24 cm átmérőjű formához, a tésztához 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál víz, 1 tojás felverve, amelyből egy keveset kiveszünk a tészta kenéséhez. A töltelékhez 15 dkg csirkemáj, 2 dl tejszín, 1 tojás, 2-3 zöldhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál sós, ecetes lében eltett zöld bors (elhagyható), csipet frissen reszelt szerecsendió, 1 evőkanál pálinka, 1 evőkanál mazsola, só.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. (A felvert tojásból ne felejtsünk egy keveset félrerakni.) Fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre tegyük hűtőbe. Ezt követően nyújtsuk akkora kerek lappá a tésztát, hogy egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformát ki tudjunk vele bélelni. A lelógó tésztaszéleket sodrófával vágjuk le. A tésztát fedjük be alufóliával, vagy sütőpapírral öntsünk rá babot és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10-13 percig, majd fóliával együtt vegyük le a babot, kenjük be a tésztát tojással és süssük tovább 10 percig. Amíg a tészta sül elkészítjük a tölteléket. A mazsolát áztassuk a pálinkába 5-10 percig (a maradék pálinkát öntsük a töltelékhez). A csirkemájat az inaktól esetleges zöld részektől tisztítsuk meg. A zöldhagymát, a petrezselyemzöldet vágjuk nagyobb darabokra. A töltelék valamennyi hozzávalóját - a mazsola kivételével - tegyük egy nagyobb késes aprító, vagy turmix tartályába és turmixoljuk össze. A kisült tésztára szórjuk rá a mazsolát, öntsük rá a tölteléket és 170 fokon süssük további 25-30 percig., hogy a töltelék süljön át. Miután megsült, pihentessük 15 percet. Fogyaszthatjuk melegen is, vagy hűtve, ekkor tálalás hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails