2010. április 27.

Medvehagymás tekercs

A medvehagyma, más néven vadfokhagyma március közepétől, egész áprilisban szedhető. Sötétzöld levelei ételeinkben igen változatosan felhasználhatóak. A medvehagymás tekercs vendégváróként, vagy sörkorcsolyának is kínálható. Alapja egy hidegen kelt tészta, tölteléke aprított medvehagymás, sajtos krém.

Hozzávalók: A tésztához 25 dkg liszt, 6 dkg zsír, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 3 evőkanál pörkölt és őrölt szezámmag. A kenéshez 1 kisebb tojás felverve, a szóráshoz mandulaforgács. A töltelékhez 8 dkg medvehagyma, 5 dkg vaj, 1,5 evőkanál liszt, 5 dkg krémsajt, só, frissen őrölt bors, 1,5 dl tej, 1 gerezd zúzott fokhagyma.

A tésztát és a tölteléket is sütés előtti nap készítjük el, és hideg helyre tesszük. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a zsírt, sót, cukrot. A tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd a liszthez öntjük. (Tipp: kicsit langyosíthatjuk a tejet, így könnyebben elkeverhetjük benne az élesztőt.) Bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és egy éjszakán át hűvös helyen kelesztjük. A töltelékhez a megmosott, száraz medvehagyma leveleket nagyobb darabokra vágjuk és a felmelegített vajon 2-4 perc alatt megdinszteljük, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük és felöntjük tejjel. Csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a krémsajtot, sózzuk, borsozzuk és végül a zúzott fokhagymával ízesítjük. Miután kihűlt a krém, hűtőbe tesszük a felhasználásig.
Összeállítás: Másnap a hidegen kelt tésztát 30X40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A hideg medvehagymás krémet egyenletesen a tésztára kenjük. Szorosan feltekerjük a tésztát hosszabbik oldala mentén és 2 cm széles szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük (10-15 percet keleszthetjük is, de el is hagyhatjuk), felvert tojással bekenjük a tekercsek tészta részét, megszórjuk szeletelt mandulával és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.

Ez a recept -sok más tavaszváró recept mellett - megtalálható a http://http//www.kifoztuk.hu/ oldalon regisztráció után letölthető Pdf receptújságban is.
A fenti oldalon elindult egy - az újságban szereplő receptekkel, a kiadvánnyal, általános főzési kérdésekkel kapcsolatos - blogonkénti fórum. Ha tudunk válaszolunk a kérdésekre. Mindenkit szeretettel várunk!

5 megjegyzés:

  1. Köszi Bianka! (Kicsit megbolondultak az oldalak, de most már a recept is itt van:))

    Köszönöm Anikó!Próbáld ki, kicsit hosszúra sikeredett a recept, de nem olyan bonyolult:))

    VálaszTörlés
  2. Remekül néznek ki, és nagyon finomak lehetnek!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Melinda! :)akik ettek belőle azoknak ízlett...:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails