2010. február 3.

Mákos baklava

A mákos baklavát ugyan úgy készítettem mint a diós-mogyorós töltelékű baklavát. A mákos kicsit laposabb lett (a mák szerkezete miatt), ízre viszont nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók: 2 csomag réteslap (én 8 lapos csomagot szoktam használni), 20 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg olvasztott margarin. A sziruphoz: 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 narancs leve, 1 kávés kanál fahéj, 2 evőkanál méz, kb.1,5-2 dl víz.

Elkészítés:Egy nagy méretű tepsit (gáztepsit) olvasztott margarinnal kikenünk. A tepsibe terítünk egy réteslapot, amit megkenünk olvasztott margarinnal, erre jön a következő réteslap, amit szintén megkenünk olvasztott margarinnal és így járunk el minden egyes réteslappal. A hatodik réteslap után a cukrozott darált mák felét rászórjuk egyenletesen a réteslapra. Ezt követően öt db - olvasztott margarinnal egyenként megkent - réteslap következik, majd a mákos töltelék maradék része, majd a maradék öt db - olvasztott margarinnal egyenként megkent - réteslap. Ezt követően háromszög formára (úgy mint itt) bevagdossuk a tésztánkat, de nem szeleteljük fel, hanem csak a tésztánk kb. 2/3-áig vagdossuk be. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Amíg a baklavánk sül, a szirup hozzávalóit összeöntjük és összefőzzük lassú tűzön. Miután a tésztánk megsült, hagyjuk hűlni. Amikor már langyos, vagy kihűlt rákanalazzuk a szirupot, úgy hogy minden háromszögre jusson és be tudjon csordogálni a résekbe. 4-5 óra pihenés után, vagy akár másnap a bevágások mentén felszeleteljük.

6 megjegyzés:

  1. A baklavát is szeretem, és a mákot is. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Adnál nekem egy e-mail címet, mert kérdésem lenne hozzád... , vagy írjál nekem a
    szepsegtar.blog@gmail.com -címre!

    VálaszTörlés
  3. Akkor ez egy Csíki kedvenc lehet:)

    Köszi Gyöngyi!

    VálaszTörlés
  4. Én a baklavát eddig dióval ismertem, de ez a mákos variáció is nagyon jó lehet!

    VálaszTörlés
  5. Notburga! Próbáld ki, mert nagyon finom!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails