2010. február 23.

Mézes gabonapelyhek

A mézes kukoricapehely nagyon jó ötletével először Lúdanyónál találkoztam, majd Moha hívta fel rá ismét a figyelmemet. Kicsit tovább gondoltam, részben azért is, mert nem volt kellő mennyiségű kukoricapehely otthon. Pontosabban abban a tudatban voltam, hogy van, mert a szomszédnénitől kaptam két, zárt zacskóban lévő fahéjas"valamit", amit ők ugyan nem esznek meg (úgy kapták ők is:), inkább kidobják, ha nekünk nem kell...Úgy gondoltam, én majd hasznosítom valamilyen kekszhez és elfogadtam. A zacskót kibontva tudtam meg, hogy fahéjas gabonapelyhet kaptam. Sebaj, gondoltam ebből is el lehet készíteni a mézes változatot. És jól gondoltam, a sápadt gabonapehely mosolygós aranysárga színűvé változott és ropógósságával és szépséges színével csak úgy kínálja magát. Tettem hozzá még kukoricapelyhet, zabpelyhet, diót és mazsolát. Következőképpen készült:
Hozzávalók: 10 dkg kukoricapehely, 10 dkg zabpehely, 20 dkg fahéjas gabonapehely, 6-8 dkg durvára vágott dió, 6-8 dkg mazsola, 8 dkg méz (kicsit kevesebb mézet használtam, mint Lúdanyó és Moha mert a gabonapehely kicsit édes volt), 5 dkg vaj.
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagy tepsit (36 cm X 40 cm) sütőpapírral kibélelünk.A száraz hozzávalókat (pelyhek, dió, mazsola) egy tálba tesszük és jól összekeverjük. A mézet és vajat együtt felolvasztjuk és ráöntjük a pelyhek keverékére, jól elkeverjük, hogy mindenhová jusson. A sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, elegyengetjük és betesszük sütni 20-25 percig, közben többször megkeverjük, amikor a gabonapelyhek kezdenek aranysárgává válni. Sütés után kihűtjük, kézzel átkeverjük, hogy az összeragadt részek szétváljanak és egy jól záródó üvegbe tesszük. (Az én tapasztalatom is az, hogy nem kell sokáig tárolni:) Csak javasolni tudom az elkészítését, mert nagyon finom és anyagilag is jobban kijövünk, hiszen az olcsóbb, natúr ízű gabonapelyhekből elkészíthetjük és ízesíthetjük az éppen otthon lévő hozzávalókkal, a fentieken túl pl: aszalt, szárított gyümölcsökkel, kókusszal, mandulával, mogyoróval stb.)

2 megjegyzés:

  1. Milyen jó ötlet, hogy feldúsítottad :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Lúdanyó!Hálás vagyok ezért a receptért, az ötletetekért:)Köszi!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails