2010. február 19.

Tejszínes hagymával sült csirkemell

Amikor gyorsan kell ebédet, vagy vacsorát készíteni szeretek olyan ételt kitalálni és főzni, aminél nem kell különösebben gondolkodni, hogy milyen köretet adjak hozzá, mert úgy ötlöm ki, hogy az már vele készüljön. Ilyen a tejszínes hagymával sült csirkemell is, amit még gazdagítottam vajban sült kenyérkockákkal és kaptam egy tartalmas fogást. Kínálhatjuk fejes salátával, savanyú uborkával, céklasalátával stb.
Hozzávalók: Két személy részére 4 db fél filézett csirkemell, 2 db nagyobb hagyma, 2 dl tejszín (vagy 1 dl tejszín és 1 dl tejföl), 1 ágacska kakukkfű, 0,5 dl fehérbor, só, frissen őrölt bors, 5 dkg juhtúró, 2-4 szelet száraz kenyérből készült vajban sült kenyérkocka (én magos barna kenyeret használtam), 15-20 dkg vaj/margarin.
Elkészítés: A kenyérkockákat 8-10 dkg vajon megpirítjuk egy serpenyőben. A megmosott, megtörölt csirkemelleket sózzuk, borsozzuk és 5 dkg vajon oldalanként 4-4 percig sütjük és kivesszük a serpenyőből. A megtisztított hagymát félbe vágjuk, majd csíkokra szeleteljük. A hús sütésből visszamaradt vajhoz adunk még 5-8 dkg vajat és ezen kezdjük el sütni a hagymát. Hozzá adjuk a kakukkfű leveleket, sózzuk, borsozzuk. Amikor már üvegesre sült, felöntjük tejszínnel és a borral. 5 percig forraljuk hogy sűrűsödjön, majd levesszük a lángról. A hússzeleteket egy tűzálló tálba fektetjük, megszórjuk a pirított kenyérkocka háromnegyed részével, rákanalazzuk a tejszínes hagyma felét, egyenletesen elosztva a hússzeletekre. Ezt követően rászórjuk a maradék kenyérkockát és végül rákanalazzuk a maradék tejszínes hagymát. Megszórjuk juhtúróval, letakarjuk alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (10-15 perc sütés után vegyük le az alufóliát.) tetszés szerinti salátával, savanyúsággal kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails