2009. december 3.

Parlagi szelet

Vannak olyan sütemények, amelyeket ha megkóstolunk, olyan érzésünk támad, mintha időutazáson vennénk részt. Nekem ilyen a Parlagi szelet is, mert ahogy esszük valahogy olyanok az ízei mintha legalább száz évvel előbbre csöppentünk volna vissza. Nagy kedvence a családnak. Ez a recept is barátnőm anyukájától származik, köszönet érte! Érdekessége a süteménynek, hogy a tésztájában nincs liszt, viszont annál több dió. A diós tésztához pedig zamatos presszókávés krém párosul. A recept - barátnőm anyukája elmondása szerint - eredetileg úgy szólt, hogy a tészta lapot félbe kellett vágni és két lap közé került a krém. Aki bosszankodás mentesen szeretné elkészíteni ezt a finom süteményt, hagyja egyben a tésztát és kenje a tetejére a krémet, így is tökéletes lesz.
Hozzávalók: A tésztához 30 dkg pörkölt és darált dió, 22 dkg kristálycukor, 6 tojás fehérje. A krémhez 1 dl zamatos presszókávé, 6 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 16 dkg vaj.

Elkészítés: A tésztához a diót megpörköljük, majd miután kihűlt ledaráljuk. A tojásfehérjét habbá verjük fokozatosan adagolva hozzá a cukrot. Amikor a hab már kemény lazán hozzákeverjük a darált diót. Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a diós tojásfehérjét, elegyengetjük és előmelegített sütőben 180 fokon tíz percig, majd 160 fokon (kb.20 percig) addig sütjük amíg a tészta át nem sül. Tűpróbával ellenőrizzük. A krémhez a kávét, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját jól elkeverjük és vízgőz felett krémmé főzzük. (Nem kell megijedni, a főzött krém kissé lágyabb, de majd a vajjal összekeverve jó állagú lesz.) A krémet hagyjuk kihűlni. A vajat jól keverjük el, majd a kihűlt krémmel, kisebb adagonként keverjük össze és kenjük a tészta tetejére. Villa segítségével díszíthetjük is a krémet. Ezt követően hűtsük és másnap szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails