2009. december 29.

Karácsonyi csillagok

Karácsonyra sok-sok aprósüteményt sütöttem, amelyeknek jelentős részét elajándékoztam. Az aprósütemények alapja vajas linzeres tészta mandulával, mogyoróval, vagy dióval ízesítve. Ezek a sütemények bármikor megsüthetőek, a díszítés természetesen lehet alkalomhoz illő:).(Ha többfélét sütünk, célszerű egyszerre díszíteni az aprósüteményeket, mert pl. a cukros-tojásfehérjés máz többféle sütemény díszítéséhez is elég lehet.)Következzék most néhány recept.

Hozzávalók: A tésztához 22 dkg liszt, 10 dkg porcukor, csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütőpor (elhagyható), 10 dkg őrölt mandula, 17 dkg vaj (vagy 10 dkg vaj és 5 dkg zsír), 1 tojás, reszelt citromhéj ízlés szerint (elhagyható). A díszítéshez kb. 10 dkg olvasztott fehércsokoládé, 2 dkg vaj, fehér cukorgyöngy, 1 tojás fehérje és 20 dkg porcukor összekeverve.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a csillagokat és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük, kihűtjük és ezt követően díszítjük. A dízsítéshez a fehércsokoládét a vajjal és kevés vízzel felolvasztjuk és egy ecset segítségével a csillagokra kenjük, majd gyöngyökkel díszítjük. Miután a fehércsokoládés máz megszáradt, díszíthetjük a tojásfehérjés cukros keverékkel. (A tojásfehérjét és a porcukrot jól elkeverjük. Egy zacskó egyik sarkán apró lyukat vágunk, beleöntjük a cukros keveréket és tetszés szerint díszítjük a csillagokat.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails