2011. június 17.

Meggyszorbet

A szorbet nem más, mint jégkásás hűsítő, amelyet jeges fagylaltnak is hívnak. A szorbet (sorbet, sörbet) nem mai találmány, már az ókorban is készítették. Nálunk a török hódoltság idején terjedt el. A létrejöttét tekintve több nép fiai is magukénak vallják, mint például a törökök, a franciák, akik esetenként kevés alkohollal is megspékelik, vagy az olaszok, akik granitának keresztelték, kávéból is készítik, és tejszínhabbal kínálják. A szorbet hagyományosan jégdara és gyümölcs keveréke. Fagyos gyümölcs turmixolásával vagy turmixolt friss gyümölcs és szirup keverékének a fagyasztásával is készíthető. Ez a meggyszorbet az utóbbi módszerrel készült.
Hozzávalók: 50 dkg magozott meggy, 15 dkg cukor, 2 dl víz

Szirupot főzünk a cukorból és a vízből, hagyjuk kihűlni. Simára turmixoljuk a magozott meggyet, és hozzákeverjük a hideg szirupot. Dobozba vagy tálba öntjük, lefedjük, és legalább 6 óra hosszat fagyasztjuk. Közben óránként 3-4 alkalommal átkeverjük. Miután lehűlt, poharakba szedve kínáljuk.

A meggyszorbet receptje a Kifőztük júniusi számában jelent meg, amely továbbra is ingyenesen letölthető - regisztráció után - a www.kifoztuk.hu oldalról.

8 megjegyzés:

  1. Imádjuk a férjemmel az ilyen jégkásás gyümölcsöket, meg persze egymást is! ;D
    Én még csak epret készítettem, de ez most nagyon megtetszett!
    A halas burgonyagratint pedig elkészítettem és hihetetlenül finom lett!!! De majdnem két órát sütöttem mert a krumpli az istennek sem akart megpuhulni. Mi a titka az ilyen egytálételeknél, a burgonya puhulásának? Arra gondoltam legközelebb előre megfőzöm a krumplit, ugyanis mostanában újra el szeretném készíteni! Köszi a receptet!!! :D

    VálaszTörlés
  2. Barbi! Csak javasolni tudom a meggyszorbet elkészítését, mert egyszerű és fonom:)

    A burgonya gratinnál az a lényeg, hogy jó vékonyra legyen szeletelve a burgonya, célszerű gyalulni. A másik lényeges dolog, hogy összekeverjük a tejszínes öntettel, mert így egyenletesebben körbejárja a burgonyát a nedves réteg, amitől megpuhul, de így is többet sül mint 1 óra.(Tehát nem rétegezni kell.)

    VálaszTörlés
  3. Még sosem ettem, de látványra nagyon ínycsiklandozó

    VálaszTörlés
  4. Köszi a választ, meggyszorbet pedig mentve! :D

    VálaszTörlés
  5. Nagyon megtetszett, így elkészítettem! Nem tudtam milyen lesz, még nem ettem szorbetet, de nagyon jó, nagyon finom! :)Fogok még készíteni, más gyümölcsből is.
    Annyi kérdésem lenne, hogy ha kevesebb cukrot rakok bele, akkor a vizet is csökkenteni kell vele arányosan ugye? Előre is köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  6. Evicke!
    Bátran változtathatod a receptet.Használj ízlés szerinti cukrot. Általában szirupot főzök, de a vizet akár el is hagyhatod és simán összeturmixolhatod a gyümölcsöt és a cukrot.Ez édús gyümölcsöknél nem gond.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails