2011. június 13.

Spárgás rácsos pite

A spárgaszezon végén következzék még egy spárgás étel, rácsos pitébe álmodva. A recept a Kifőztük júniusi számában jelent meg. Sok finom nyár eleji étellel készültünk. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Az omlós vajas tésztából nemcsak édes, hanem ízletes zöldséggel megrakott sós pitéket is készíthetünk. A spárgát kedvelők próbálják ki ezt a változatot, amely melegen és hidegen egyaránt finom.

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 teáskanál só, 1-2 evőkanál víz, tojás (a kenéshez), a töltelékhez: 20-25 szál spárga, 1 nagyobb paradicsom, 2 tojás, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál krémsajt, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors.
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, fóliába csomagoljuk, és legalább 20 percre hűtőbe tesszük. A végeiknél fogva meghajlítjuk a spárgákat, és elpattintjuk a spárgasípokat. A spárgafejes részeket 4-5 percig főzzük sós, cukros vízben, majd hideg vízzel töltött tálba szedjük. Miután kihűltek, lecsöpögtetjük őket. Fölszeleteljük a paradicsomot.
Két részre osztjuk a lehűlt tésztát úgy, hogy az egyik kicsit nagyobb legyen a másiknál. A nagyobbat meghintjük liszttel, és két réteg fólia között akkora lappá nyújtjuk, amekkora minden oldalon 2-2 centiméterrel túllóg a 20 x 30 cm-es tepsi élein. Sütőpapírral béleljük a tepsit, és belesimítjuk a tésztát.A tésztára rakjuk az előfőzött spárgasípokat és a paradicsomszeleteket. Fölverjük a tojásokat a tejszínnel, hozzáadjuk a krémsajtot, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd a spárgás töltelékre öntjük.
A maradék tésztát is belisztezzük, és két réteg fólia között vékonyra nyújtjuk. A tésztából 1,5 cm-es csíkokat vágunk, amelyekkel berácsozzuk a pitét. A tésztarácsokat átkenjük fölvert tojással.190 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük a pitét. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a töltelék.A kész pitét 5-10 percig pihentetjük, majd szeletekre vágva kínáljuk.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails