2011. május 24.

Spenótos pizza

Pizza spinaci, vagyis a spenótos pizza az olaszok egyik kedvenc pizzája. Sokkal-sokkal finomabb lett, mint amire számítottam:) A tésztát kissé szabálytalan, rusztikus formájúra hagytam. Ami rákerült: fokhagymás olívaolajon párolt spenót, házi füstölt sonka csíkok, paradicsom, sajt, fenyőmag. Aki szereti a spenótot, próbálja ki!
Hozzávalók: a tésztához 22 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1,5 dl langyos víz, 1,5 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál cukor, 1 kávéskanál só. A spenótos réteghez 50 dkg friss spenót, 5 dkg füstölt házi sonka, 2-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 nagyobb paradicsom, 10 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál fenyőmag, só, frissen őrölt bors.
A tésztához langyos vízbe keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá, felfuttatjuk, majd belekeverjük az olívaolajat. Tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az élesztős keveréket, majd jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A fenyőmagot serpenyőben megpirítjuk és félretesszük. A sonkát vékony csíkokra szeleteljük, kevés olívaolajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát és a mosott, szárított spenótot. 5-6 percig pároljuk, amíg össze nem esik a spenót. A paradicsomot felszeleteljük.
A megkelt tésztát két kézzel széthúzzuk, kör alakúra formázzuk és sütőpapírral bélelt nagy tepsire fektetjük.
A spenótot a sonkával együtt a tésztára rakosgatjuk, rátesszük a paradicsomot, megszórjuk reszelt sajttal és pirított fenyőmaggal.
10 percet pihentetjük, majd 200-220 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
5-10 perc pihentetés után, melegen fogyasztjuk.

4 megjegyzés:

  1. A fenyomag nagyon jo otlet rajta, szeretem a piritott izet. AnazarKonyhatunder (csak igy enged kommentelni, bejelentkezve nem tudok)

    VálaszTörlés
  2. Hmm... ez ínycsiklandó lehet!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails