2010. június 24.

Babaganush


Előfordulhat, hogy nem mindenki ismeri a babaganush krémet. ( Sőt, feltételezem, azok lehetnek kevesebben, akik ismerik:) Így voltam ezzel én is egészen néhány nappal ezelőttig, amikor is ellenállhatatlan késztetést éreztem arra, hogy több polcnyi szakácskönyveim számát egy újabb darabbal gyarapítsam. Valami olyasmit kerestem, ami újdonság számomra. A "Keleti ételek" című szakácskönyv mellett döntöttem. Nem bántam meg, élvezettel olvasom és több olyan recept is van benne, amely izgalmas, ismeretlen számomra és tervezem elkészítését. Ebben a szakácskönyvben találkoztam a babagamush krémmel, mint az egyik étel alapanyagával. A babaganush krém egyfajta padlizsánkrém, tahinivel (szezámkrémmel) ízesítve. A keleti lakomák mezze névre hallgató előételeihez tartozik, amelyek arra hivatottak, hogy előkészítsék a vendég gyomrát a bőséges, kulináris élvezeteket nyújtó következő fogásokra. A babaganush krémet jellemzően pitával fogyasztják.
Hozzávalók: 1 nagyobb vagy 2 kisebb zsenge padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál tahini (szezámkrém), 4 dkg darált mandula, fél citrom leve, kevés római kömény (vigyázzunk vele, nagyon intenzív az íze, célszerű őrölve használni), 1 kávéskanál só, 10 db mentalevél (ezt kihagytam, mert egyelőre csak teaként fogyasztom:)

Elkészítés: A padlizsánt felforrósított grillrácson vagy grillserpenyőben folyamatos forgatás mellett addig sütjük, amíg héja fekete és hólyagos lesz. Kevés hideg vizet engedünk rá, meghámozzuk, a padlizsán húsát összeaprítjuk és szűrőbe téve hagyjuk lecsöpögni. Ezt követően a lecsöpögtetett padlizsánt egy késes aprítóba tesszük a többi hozzávalóval együtt és szép sima krémmé pürésítjük. A kész krémhez adhatunk durvára aprított mentát. (Mint említettem ezt én kihagytam.)
Tipp: A babaganus krémhez adhatunk joghurtot is, ebben az esetben hígabb lesz.

9 megjegyzés:

  1. A kevesebbe tartozom, nem ismerem a krémet. Viszont szeretem az ilyen kencéket. :)

    VálaszTörlés
  2. Thrini! Próbáld ki, mert nagyon finom! (...akkor szerintem a többséghez tartozol:)))

    VálaszTörlés
  3. Bianka! Úgy van, ahogy mondod!:)(Bennem is ilyen gondolatokat ébresztett!)

    VálaszTörlés
  4. A padlizsánt nem muszáj megsütni sütőben??? ez számomra forradalmi információ.... egy egysíkú vaslapszerű serpenyőm van. azon is menne?

    VálaszTörlés
  5. A padlizsánkrémet ebben a formációban még nem ismertem. Köszi, hogy megosztottad velünk...

    VálaszTörlés
  6. Új (mármint nekem új) recept a padlizsános gyűjteményben! Nagyon köszi, biztos, hogy kipróbálom!

    VálaszTörlés
  7. Katina!Nyugodtan használd a serpenyőd! Tökéletesen megfelel a célnak. Azzal számolni kell, hogy kicsit füstölni fog, hiszen a padlizsán héját feketére kell sütni, de így lesz jó íze a padlizsánnak...

    Notburga!Próbáld ki, mert nagyon finom!Örülök, hogy tetszik!

    Ildikó!Örülök, hogy felkeltette az érdeklődéseteket! A tahinivel keverve olyan könnyű, krémes lesz. Remélem ízleni fog!

    VálaszTörlés
  8. En egy libanoni etteremben dolgoztam arab szakacsokkkal (londonban)es mi is arultunk babaganuje-t nem kissebb sikerrel.Csak egy kis plusz a tanultakbol:az arabok citromlevet tesznek bele attol az ize is pikansabb lesz es az allagan is valtoztat kicsit osszekapja.Ja es mentalevelet eredetileg nem tesznek bele csak a tetejere szorjak,egy kis granatalmaval es olivaolajjal megbolonditva.(Szerintem is jobb anelkul)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a kiegészítést! A citrom valóban jól passzolhat hozzá!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails