2012. július 6.

Meggykrémes piskótarolád


Ismét kísérleteztem:) Mostanában többfajta könnyű, gyümölcsös piskótatekercset készítettem. Nagy előnye, hogy viszonylag kevés munkával és persze némi várakozási idővel finom nyári süteményt tudunk az asztalra varázsolni. Ezúttal egy meggyes-tejszínes krémmel próbálkoztam. Igazán kellemes, savanykás és hűsítő sütemény kerekedett belőle. Ha nincs kedvünk piskótasütéshez, a krém igen jó pohárdesszertnek is.


Hozzávalók 1 roládhoz

a piskótához:   

5 db nagyobb tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt

a krémhez:

2 db tojás
kb.20 dkg meggy
14 dkg cukor
5 dkg vaj
2 dl tejszín
3 db lapzselatin
0,5 dl tej


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. A tojások sárgáját egyenként hozzákeverjük, végül beleforgatjuk a lisztet és lazán elkeverjük. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsire (31 x 37 cm) kenjük a tésztát, és 200 fokra melegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. A forró piskótát egy  konyharuhára borítjuk úgy, hogy a sütőpapíros fele felfelé legyen. Egy száraz ruhával átsimítjuk a papírt, majd óvatosan lehúzzuk, és feltekerjük a piskótát. Hagyjuk, hogy kihűljön. (A piskótát rögtön, melegen tekerjük fel, mert ha hagyjuk hűlni, akkor könnyen repedezhet.) A meggyet kimagozzuk. A krémhez kb. 10-12 dkg meggyet leturmixolunk.(Annyi meggyet használjunk, hogy 2 dl sűrű levet kapjunk.) A tojásokat felverjük, hozzáadunk 10 dkg cukrot és a meggylevet. A vajat vízgőz felett felolvasztjuk és hozzáöntjük a tojásos-meggyes keveréket. Folytonosan kevergetve sűrű krémmé főzzük és hagyjuk kihűlni. A tejszínt 4 dkg cukorral habbá verjük, és a krémhez keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, majd a meggyes krémhez keverjük. Várunk néhány percet, hogy a zselatintól a krém kezdjen összeállni, de még kenhető legyen. A piskótát megkenjük krémmel, rászórjuk és belenyomkodjuk a maradék magozott és lecsöpögtetett meggyet és feltekerjük. Néhány szem meggyet a díszítéshez is hagyjunk. A maradék krémmel kívülről is bekenjük a piskótát és meggyel díszítjük. Hűtőbe tesszük, és legalább 4-5 órát hűtjük. Szeletekre vágva kínáljuk. (Lehetőleg minden szeletre jusson egy meggy szem:)

Tipp: A krém önállóan, pohárdesszertként is elkészíthető. Ekkor a krémet poharakba kanalazzuk és egyszerűen megszórjuk friss meggyel, behűtjük és máris fogyasztható. Ha kicsit flancolni támad kedvünk, akkor konyakba áztatott meggyel is díszíthetjük:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails