2011. november 4.

Sütőtökös-burgonyás kenyér aszalt paradicsommal

Burgonyás kenyér sütésére készülődve támadt az az ötletem, hogy mi lenne, ha a főzésre váró burgonya mellé, hámozott, kockára vágott sütőtök is kerülne. Kipróbáltam és egy örömteli élménnyel lettem gazdagabb.
A sütőtök édeskés íze, zamata miatt tejjel dagasztottam a kenyeret, de kevés joghurt is került a tésztába. Már sülés közben is finoman érezni lehetett a sütőtök és kisebb mértékben a burgonya illatát. Az összetevői az ízében is megmutatkoztak, és ez a gyönyörű napságra szín...teljesen magával ragadott:) Bevallom, szerelem lett belőle. Az első próbálkozás óta szinte minden héten készül valami ebből a tésztából. Az egyik alkalommal sütőtökös bucikat készítettem. A végeredmény megtekinthető a Kifőztük most megjelent novemberi számában.
Egy másik alkalommal a kinyújtott tésztát aszalt paradicsommal szórtam meg és hosszúkás alakúra formáztam. Most ez a recept következik.
Hozzávalók: 60 dkg liszt (+ amennyit fölvesz a dagasztásnál), 30 dkg hámozott sütőtök, 10-15 dkg hámozott burgonya, 2 dkg élesztő, 2 teáskanál sütőpor, 1 dl tej, 1 dl natúr joghurt, 1,5 teáskanál só,1 teáskanál cukor, 5-6 dkg aszalt paradicsom
Kisebb fazékba tesszük a kockára vágott burgonyát és sütőtököt, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, és puhára főzzük.
A langyos tejbe keverjük a cukrot, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Villával vagy burgonyatörővel még melegen megtörjük a főtt burgonyát és sütőtököt, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt és a joghurtot. A liszthez keverjük a sütőport, a sóval együtt a sütőtökös keverékhez adjuk, majd bedagasztjuk a tésztát. (Ha ragad, kevés lisztet adunk hozzá.) Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd ketté osztjuk a tésztát. Lisztezett felületen mindkettőt egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megszórjuk a felaprított aszalt paradicsommal. A hosszanti oldala mentén középre hajtjuk a tészta 1/3 részét, majd ráhajtjuk a másik oldal felőli 1/3 részt.Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kenyereket,15-20 percig pihentetjük, majd éles késsel vagy pengével rézsútosan bevagdossuk. 190 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Finom, puha, illatos kenyeret kapunk.
Tipp: A tészta feléből vagy akár az egész adagból készíthetünk kerek formájú kenyeret is. Aszalt paradicsom nélkül is megsüthető.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails