2011. szeptember 23.

Szőlős-diós linzertorta

A tészta kívül vajas linzertésztából áll, a tölteléke pedig diós kevert tészta, amelybe szőlőszemeket keverünk. Egyszerű, finom torta, amely leginkább a bélesekre (pl. meggyes béles) emlékeztet. Szőlőszezon lévén, érdemes kipróbálni. Mutatós, kiadós torta.
Hozzávalók: az omlós tésztához 24 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 2 evőkanál hideg víz. A töltelékhez 6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 5 dkg liszt, 1 kávéskanál fahéj, reszelt citromhéj (elhagyható), 50 dkg fehér csemegeszőlő.
Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipót formázunk belőle és fóliába csomagolva, 1 órán át hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a szőlőt megmossuk, megszárítjuk, leszemezzük és félbevágjuk. (Akit zavarnak a szőlőmagok, eltávolíthatja.) A tojások fehérjéből kemény habot verünk, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, majd a tojások sárgáját. Hozzákeverjük a darált diót, a lisztet és fahéjat. Az omlós tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy először a torta alját vágjuk ki. Majd a maradék tésztát összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk és olyan hosszú 3 cm-es csíkot vágunk belőle, amely a tortaforma oldalára elegendő. Először a kerek lapot helyezzük a formába, majd a csíkot , és a tészták érintkezésnél jól összenyomjuk. A diós masszába forgatjuk a szőlőt és az omlós tésztára öntjük. 180 fokra melegített sütőbe tesszük és 40-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
Miután kihűlt, porcukorral szórva, szőlővel tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a tortád! és biztos nagyon finom is. Vittem a recit! :)

    VálaszTörlés
  2. Ancsika köszi! Remélem ízleni fog! Nálunk nagyobb sikere volt, mint vártam:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a receptet, megsütöttem, ízletes kis torta lett belőle!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails