2011. augusztus 24.

Változatok sárgadinnyelevesre

Sárgadinnyéből finom hűsítő nyári leveseket készíthetünk. Az egyszerű fűszeres sárgadinnye alaplevest tejszínnel, joghurttal és különféle fűszerekkel ízesítve változatos leveseket kapunk.

Az alábbi receptek a Kifőztük 2011. évi 8. számában jelentek meg.

Hozzávalók a fűszeres sárgadinnyeleveshez (a képen elől) 2 kg sárgadinnye, 20 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 db vaníliarúd, 1 egész citrom, 1-1,3 liter víz; a mentás-joghurtos sárgadinnyeleveshez (a képen balra) 1-1,5 liter hideg fűszeres sárgadinnyeleves, 5-6 dl joghurt, 8-10 db friss mentalevél, 5 evőkanál méz; a tejszínes sárgadinnyeleveshez (a képen jobbra) 1-1,5 liter fűszeres sárgadinnyeleves, 1 evőkanál keményítő, 2,5 dl tejszín, 2-3 evőkanál pirított mandulaforgács

A fűszeres sárgadinnyeleveshez hosszában félbevágjuk a dinnyét, eltávolítjuk a magját, héjastól fölszeleteljük. Levágjuk a héjról a dinnyehúst, és felkockázzuk. Fazékba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a hosszában félbevágott vaníliarudat a kikapart magjával együtt, valamint a felkarikázott citromot, és az egészet elkeverjük. 5-6 perc párolás után felöntjük vízzel, majd 20 percig főzzük. Hűtve fogyasztjuk.

Tipp: tetszés szerint ízesíthető kardamommal, csillagánizzsal, szegfűszeggel. A hozzáadott cukor mennyisége a dinnye édességétől függően változhat.


A mentás-joghurtos sárgadinnyeleveshez turmixoljuk a hideg fűszeres sárgadinnyelevest. Beletesszük a joghurtot, a mentaleveleket, a mézet, és ismét addig turmixoljuk, amíg krémes állagú levest nem kapunk. Hűtve kínáljuk.

Tipp: mentalevéllel, jégkockával tálalhatjuk.


A tejszínes sárgadinnyeleveshez a fűszeres sárgadinnyelevesből a főzés utolsó perceiben kiveszünk 4-5 evőkanálnyi dinnyekockát. 2-3 evőkanál vízzel elkeverjük a keményítőt, hozzáadjuk a tejszínt, és a leveshez öntjük. Miután a leves besűrűsödött, levesszük a tűzről, kihűtjük, majd turmixoljuk.

Jól behűtve, sárgadinnyekockával és pirított mandulaforgáccsal kínáljuk.



2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails