2010. szeptember 16.

Vargabéles

A vargabéles egy erdélyi eredetű tészta. Több forrás is megemlíti, hogy Kolozsváron az 1920-as és 1930-as években a Darvas-féle vendéglőben készült a legjobb vargabéles. Olyannyira híres volt, hogy Budapestről is rendeltek. A szállítást úgy oldották meg, hogy taxival kiküldték a friss meleg vargabélest a kolozsvári repülőtérre, a budapesti járathoz. Más források szerint igazán jó vargabélest Marosvásárhelyen készítették a Tag vendéglőben, Guscháték.
A vargabéles receptek tekintetében azonos, hogy két vékony tésztaréteg között, egy kifőtt tésztás-túrós-tejfölös töltelék található. Ami a receptek között eltérést mutat az a vékony tésztaréteg milyensége. A két nagy ínyesmester - Magyar Elek és Kövi Pál - vargabéles receptjét összehasonlítva, ez az apró eltérés ugyancsak megfigyelhető. Magyar Elek receptjében omlós tészta szerepel, míg Kövi Pál receptjében rétestészta. Valójában mind két változatát készítik.(Én is a rétestésztás változatot ismertem.)
Az általam készített vargabélesben nem széles metélt, hanem cérnametélt szerepel. A vékony tésztalap bolti réteslapból készült. (Biztos másmilyen volt mint a Darvasné-féle híres vargabéles, de vendégeink tetszését elnyerte. Még augusztus elején, anyukám névnapjára készítettem, mazsola nélkül, mert a vendégek között volt olyan, aki nem szerette.) A megadott mennyiségből nagyobb adag, 8-10 személy részére elegendő vargabéles készíthető. A tepsi belső mérete 33x38 cm. Aki kisebb adagot szeretne készíteni, felezze meg a mennyiségeket és a megadottnál kisebb, közepes méretű tepsit használjon.
Hozzávalók: 1kg krémes túró, 6 dl tejföl, 2 csomag (6 lapos) réteslap, 50 dkg cérnametélt, 6 db tojás, 25-30 dkg cukor, 2 evőkanál vaníliás cukor, mazsola és reszelt citromhéj ízlés szerint, a réteslapok kenéséhez 15 dkg margarin/vaj olvasztva. Porcukor a szóráshoz.
Megjegyzés: én krémes túrót használtam, ezért nem tettem a töltelékbe vajat vagy margarint, de ha száraz a túró, keverjünk hozzá 15-20 dkg szobahőmérsékletű vajat vagy margarint.
Elkészítés: A cérnametéltet forró sós vízben kifőzzük és leszűrjük. A túrót a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt és az ízlés szerinti reszelt citromhéjat és mazsolát. A túrós keverékbe forgatjuk a cérnametéltet. A tojások fehérjét habbá verjük és a tésztás-túrós keverékhez adjuk. Egy nagyobb méretű (33x38 cm) tepsit kibéleljük a réteslap felével úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal. A réteslapra öntjük a tésztás-túrós tölteléket, majd a réteslapok másik felével - laponként vajazva - befedjük a tölteléket. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 40 perc alatt. 15 perc pihentetés után szeletelhetjük. Melegen, langyosan, hidegen egyaránt finom. Porcukorral megszórva kínáljuk.

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails