A töltött batyuk tésztája a vajas,
ropogós flantésztából készül. A tölteléket tetszésünk, ízlésünk szerint
választhatjuk. Kínálhatjuk előételként, sör- és borkorcsolyaként, csomagolhatjuk reggelire, uzsonnára.
Hozzávalók 20-22 batyuhoz
a flantésztához:
25 dkg
liszt
12,5 dkg
puha vaj
1 tojás
1
teáskanál só
40 ml
hideg víz
a töltelékhez:
40-50 dkg
tetszés szerinti töltelék, pl: sonkás-tojásos,
medvehagymás-túrós,
gombás-húsos, sült húsos-mustáros, spenótos, zöldséges stb.
a tészta kenéséhez:
1 kisebb
tojás
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a kisebb kockákra
vágott vajat, a tojást és ujjaink között elmorzsoljuk a hozzávalókat. A
morzsalékos tésztához adagoljuk a vizet, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll
és szép sima nem lesz. Fóliába csomagoljuk, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett felületen 2
mm vastagságúra nyújtjuk, és 10 cm átmérőjű korongokat
szaggatunk belőle. Egy evőkanálnyi tölteléket a korongok közepére halmozunk, a
tésztaszéleket megkenjük felvert tojással, egymásra hajtjuk és
összecsippentjük. 20 percig hideg helyen pihentetjük, átkenjük felvert
tojással, majd 180 fokra melegített sütőben aranysárgára sütjük. Melegen
kínáljuk.
Tipp: a flantésztát előre is elkészíthetjük, hűtőben egy
hétig, fagyasztóban 3 hónapig is eláll.
A recept a Kifőztük 2013. évi áprilisi számában is megjelent.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése