Az olasz konyha kedveli a különféle töltelékkel készített
könnyű borjútekercset, az involtinit. Egyszerűbb változata csak sajttal és sonkával készül, de kerülhet bele mozzarella szardellával, füstölt sonka
zsályával, a gazdagabb sajtos, sonkás tekercs kiegészülhet különféle éppen érő
zöldségekkel, például spárgával is.
Hozzávalók
4 vékony borjúszelet
4 vékony
szelet mortadella vagy sonka
4 szelet
sajt
8 db zöld spárga
4-5 dkg
vaj
1 evőkanál
olívaolaj
3 evőkanál
száraz fehérbor
só
frissen
őrölt bors
1-2
evőkanál apróra vágott petrezselyem
Továbbá:
a
tekercsek kötözéséhez cérna
A spárgát két végüknél fogva meghajlítjuk úgy, hogy
eltörjön. A csúcs felőli részeket forró sós vízben 3 percig főzzük, majd hideg
vízbe szedjük, végül lecsöpögtetjük. A borjúhúst vékonyra klopfoljuk, majd
enyhén sózzuk, borsozzuk. A hússzeletekre fektetjük egyenként a mortadellát és
a sajtot. A sajtra 2-2 spárgát helyezünk úgy, hogy a tekercs mind két
végén kissé kilógjon. Feltekerjük a borjúszeleteket, cérnával megkötözzük, ha
szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben felhevítünk 2 dkg vajat az olívaolajjal,
belehelyezzük a tekercseket és kb. 10-12 percig sütjük, amíg át nem sülnek.
Sülés közben folyamatosan forgatjuk. Miután megsültek, vegyük ki
a serpenyőből és tartsuk melegen. A fehérbort, a maradék vajat, 2-3 evőkanálnyit a spárga főzőlevéből tegyünk
a serpenyőbe, és lassú tűzön forraljuk fel kb 3-4 percig, amíg sűrűsödni nem
kezd. Ha szükséges, a mártást sózzuk, borsozzuk.
A spárgás borjútekercseket melegen, mártással meglocsolva,
apróra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
A recept a Kifőztük magazin 2013. évi júniusi számában is megjelent.