A húsvét elképzelhetetlen kelt kalácsok nélkül. Ezúttal egy egyszerű, hagyományos mazsolás kalácsot hoztam. A recept a Kifőztük 2013. évi húsvéti számában jelent meg.
Hozzávalók 1 kalácshoz:
50 dkg
liszt
10 dkg
cukor
1 evőkanál
vaníliás cukor
csipet só
2,5 dkg
élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg puha
vaj vagy 1 nagy evőkanál zsír
1 tojás
sárgája
1 citrom
reszelt héja
15 dkg
mazsola
a kalács kenéséhez:
1 tojás
a szóráshoz:
porcukor
A langyos tejhez keverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk
az élesztőt és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a
vaníliás cukrot, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, az élesztős tejet, a
vajat, a tojás sárgáját, és könnyű tésztává dagasztjuk. Letakarjuk és langyos
helyen 40-50 perc alatt, duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen ujjnyi
vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk mazsolával, feltekerjük, és
sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarjuk, és 20 percig kelesztjük, majd
megkenjük felvert tojással. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc
alatt készre sütjük. Langyosan, szeletelve, porcukorral megszórva kínáljuk.
Aki fonott kalácsot szeretne sütni a lenti linken megtekintheti a fonási technikát:)
http://youtu.be/3yMIxMVc4hc
Aki fonott kalácsot szeretne sütni a lenti linken megtekintheti a fonási technikát:)
http://youtu.be/3yMIxMVc4hc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése