A farsangi időszakban a családi, baráti összejöveteleknek kedvenc sör- vagy borkorcsolyája lehet a káposztás béles. Hajtogatott vajas tésztából készül, amely kívül ropogós, belül pedig puha, a tölteléknek köszönhetően. Hozzávalók: a tésztához 30 dkg liszt és amennyit felvesz gyúrás közben, 25 dkg margarin vagy vaj, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál ecet vagy frissen facsart citromlé,2 teáskanál só. A töltelékhez 1 kg fehér káposzta, 1 evőkanál zsír vagy 3-4 evőkanál étolaj, 1 evőkanál só, frissen őrölt bors. A tészta kenéséhez 1 db felvert tojás.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, feltekerjük, majd a tekercset lelapítjuk. A kapott négyszög alakú tészta két rövidebb oldalát középre hajtjuk, majd félbe tűrjük. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 2 óra hosszat. Közben kétszer hajtogatjuk úgy, hogy a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd háromrétegűre hajtjuk. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A káposztát legyaluljuk, besózzuk. Amikor levet eresztett kinyomkodjuk a sóból, a felhevített zsíron barnára pirítjuk, közben frissen őrölt borssal fűszerezzük. A pihentetett tésztát 2-3 mm vastagságú nagy téglalappá nyújtjuk. A hosszabb oldalára kétujjnyi csíkban káposztás tölteléket teszünk, tekerünk a tésztán egyet, majd a töltött tekercset levágjuk a kinyújtott tésztáról, és 5-6 cm-es darabokra vágjuk, így járunk el mindaddig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A kapott béleseket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük és 190 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt aranysárgára sütjük. (Légkeveréssel 170 fokon süssük.)
A recept a Kifőztük 2011. évi 1. számában jelent meg.
A recept a Kifőztük 2011. évi 1. számában jelent meg.