2011. november 19.
Kifőztük Karácsony 2011!!!
2011. november 15.
Sütőtökös rácsos pite
Hozzávalók 28 cm átmérőjű formához: 30 dkg liszt, 18 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál hideg víz, a töltelékhez: 1,5 kg sült sütőtök, 1,5 dl tejszín, 1 tojás, 3-4 evőkanál, porcukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, a kenéséhez: 1 kisebb tojás, a szóráshoz: porcukor
A liszthez adjuk a kisebb darabokra vágott vajat, a cukrot, a vizet, majd összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen akkora kör alakú lappá nyújtjuk a 2/3 részét, amekkorával kibélelhetjük a formát úgy, hogy a tészta kissé túllógjon a peremen. 190 fokra melegített sütőben 8-10 perc alatt elősütjük.
Lekaparjuk a héjáról a sült tököt, és jól elkeverjük a tejszínnel, a tojással, a cukorral meg az őrölt fahéjjal.
A recept a Kifőztük novemberi számában jelent meg.
2011. november 10.
Fokhagymás kacsacomb fehérboros sütőtökkel
Hozzávalók személyenként:1egész kacsacomb, 2-3 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors; a fehérboros sütőtökhöz: 15 dkg sütőtök, 3-4 dkg vaj, 1 csipet kristálycukor, 1/2-1 dl száraz fehérbor; a tálaláshoz:citrom Megsózzuk a tisztított, szárazra törölt kacsacombot, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, és a bőrös felével lefelé, egy fedeles, sütőben is használható edénybe tesszük. 8-10 percig sütjük zsiradék nélkül, majd megfordítjuk, és 4-5 perc alatt a másik felét is megpirítjuk a kisült zsíron. Kevés vizet és szeletelt fokhagymagerezdeket adunk hozzá, és fedő alatt, közepes lángon 1,5 órán keresztül pároljuk, közben szükség esetén pótoljuk a vizet. Miután megpuhult, 200 fokra melegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
A sütőtökös körethez 1/2-1 cm vastag szeletekre vágjuk a hámozott sütőtököt. Mindkét oldalát elősütjük a vajban, meghintjük cukorral, majd felöntjük fehérborral, puhára pároljuk, és lepirítjuk. (A párolás végeztével ne maradjon leve, akkor könnyen pirítható.)
A fokhagymás kacsacombot szaftjával meglocsolva, fehérboros párolt sütőtökkel, citrommal kínáljuk.A recept a Kifőztük novemberi számában jelent meg.
2011. november 5.
Kifőztük! 2011. év 11.szám!
Figyelmet szenteltünk a - november közepén világnapjukat tartó - cukorbetegséggel küzdőkre is, összefoglalunk néhány fontos tudnivalót a cukrokról, az édesítőszerekről, és több szénhidrátszegény vagy csökkentett szénhidráttartalmú étel receptjét is közöljük.
Jó lapozgatást, sütést-főzést! Reméljük jó ötletekkel tudunk szolgálni novemberi számunkban!
2011. november 4.
Sütőtökös-burgonyás kenyér aszalt paradicsommal
A sütőtök édeskés íze, zamata miatt tejjel dagasztottam a kenyeret, de kevés joghurt is került a tésztába. Már sülés közben is finoman érezni lehetett a sütőtök és kisebb mértékben a burgonya illatát. Az összetevői az ízében is megmutatkoztak, és ez a gyönyörű napságra szín...teljesen magával ragadott:) Bevallom, szerelem lett belőle. Az első próbálkozás óta szinte minden héten készül valami ebből a tésztából. Az egyik alkalommal sütőtökös bucikat készítettem. A végeredmény megtekinthető a Kifőztük most megjelent novemberi számában.
Egy másik alkalommal a kinyújtott tésztát aszalt paradicsommal szórtam meg és hosszúkás alakúra formáztam. Most ez a recept következik.
Kisebb fazékba tesszük a kockára vágott burgonyát és sütőtököt, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, és puhára főzzük. A langyos tejbe keverjük a cukrot, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Villával vagy burgonyatörővel még melegen megtörjük a főtt burgonyát és sütőtököt, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt és a joghurtot. A liszthez keverjük a sütőport, a sóval együtt a sütőtökös keverékhez adjuk, majd bedagasztjuk a tésztát. (Ha ragad, kevés lisztet adunk hozzá.) Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd ketté osztjuk a tésztát. Lisztezett felületen mindkettőt egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megszórjuk a felaprított aszalt paradicsommal. A hosszanti oldala mentén középre hajtjuk a tészta 1/3 részét, majd ráhajtjuk a másik oldal felőli 1/3 részt.Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kenyereket,15-20 percig pihentetjük, majd éles késsel vagy pengével rézsútosan bevagdossuk. 190 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Finom, puha, illatos kenyeret kapunk.
2011. november 2.
Csopaki almás pite
Kicsit módosítottam a recepten, különösen az omlós tésztán változtattam, illetve a pitékhez használt, jól bevált tésztából készítettem. (Véleményem szerint az omlós tészta hozzávalói tekintetében elírás lehet, túl soknak találtam a 2 dl tejfölt. 1-2 evőkanál is elég az omlós tésztához. Valamint a 3 egész tojást is sokallom 25 dkg liszthez.)
Aki egy különleges almás pitére vágyik, csak javasolni tudom, hogy készítse el ezt a süteményt. Frissen, langyosan is nagyon finom, de másnapra sem veszít élvezeti értékéből, ekkorra az ízek kissé összeérnek, finoman puha lesz a pite állaga.
Következzék a recept az általam módosított változatban.
Langyosan már szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.