2012. április 20.
Zöldséges lepénytorta
2012. április 19.
Tűzdelt rozmaringos báránycomb
1 db báránycomb (kb. 1,5-2 kg)
3 evőkanál fagyos zsír
10 dkg füstölt szalonna
3-4 ág friss rozmaring vagy 1,5 evőkanál szárított
1 evőkanál aszalt paradicsom
1 fej fokhagyma
1 közepes hagyma
só
frissen őrölt bors
a zöldbab körethez:
1 kg egész fagyasztott zöldbab
0,5 dl balzsamecet
3 evőkanál víz
1,5 teáskanál méz
1 teáskanál mogyoróolaj
2 gerezd zúzott foghagyma
só
a burgonyakörethez:
12 db egész főtt burgonya
3 evőkanál zsír vagy 10 dkg vaj
1 ágacska rozmaring
só
A fagyasztott zöldbabot vízgőz felett megpároljuk. A balzsamecethez keverjük a többi hozzávalót, a párolt zöldbabot melegen beleforgatjuk, és tálalásig melegen tartjuk.
A főtt burgonyát hosszában félbe vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a rozmaringleveleket, a sót, és a burgonyák mind két felét pirosra sütjük benne.
A zöldbabot tálra szedjük, ráfektetjük a tűzdelt báránycombot, köré rakjuk a pirosra sült burgonyát.
2012. április 17.
Hamburgerzsemle
Számomra nem is volt kérdés, hogy a hamburgerzsemlét is ebből a tésztából fogom készíteni. A zsemlék tetejére pirított szezámmag került.
1 dl langyos tej
1,2 dl joghurt
0,8 dl étolaj vagy szőlőmagolaj
2 dkg élesztő
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
1 tojás
pirított szezámmag a szóráshoz
Tipp: Hűvösebb időben a lisztet meglangyosíthatjuk a mikrohullámú sütőben. Kelesztéskor nagyobb zacskót (vagy pl. új szemeteszsákot) húzzunk a tálra, sőt még le is takarhatjuk, mert így jobban kel a tészta:)