Ez a pite úgy született, hogy valami almás, diós-habos, linzeres süteményt szerettem volna készíteni. A mágnás diós pite meg is felelt alapnak. Annyit variáltam rajta, hogy lekvár helyett kapott egy párolt almás réteget. Tetejére került a diós hab és a rácsok.(A keresztségben a "Mágnás almás pite" nevet kapta:) Elégedettek voltunk a végeredménnyel:)
Hozzávalók 24 x 34 cm nagyságú tepsihez:
30 dkg liszt
12 dkg
zsír
8 dkg kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
2
nagyobb tojás sárgája
1 evőkanál tejföl
az almás réteghez:
80 dkg alma
8-10 dkg kristálycukor
1-2 teáskanál őrölt fahéj
a diós réteghez:
2 nagyobb tojás fehérje
1 csomag vaníliás cukor
14 dkg
cukor
15 dkg darált dió
a tészta kenéséhez:
kevés felvert
tojás
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, lereszeljük. Közepes lángon, lefedve a cukorral és a fahéjjal, puhára pároljuk és hagyjuk langyosra hűlni. A tészta hozzávalóit
összegyúrjuk, kétharmad részét kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és rátesszük a párolt almát. A tojásfehérjéket
habbá verjük, közben adagolva hozzá adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot,
majd beleforgatjuk a darált diót és az almára kenjük. A
félretett tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval kb. 1, 5 cm széles csíkokat
vágunk és ferdén berácsozzuk vele a süteményt. A rácsot megkenjük
felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt
aranysárgára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Szeleteljük, kevés porcukorral megszórva kínáljuk.