Aki teheti, próbálja ki!
A recept először a Kifőztük júliusi számában jelent meg.
Hozzávalók
60 dkg galambgomba (csak a kalapja)
60 dkg galambgomba (csak a kalapja)
2 dl száraz fehérbor
3-4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
6 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
só
frissen őrölt bors
3-4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
6 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
só
frissen őrölt bors
a tálaláshoz:
friss fehér kenyér vagy pirítós
A gombát megtisztítjuk, alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük. Az olívaolajat, a fehérbort, a balzsamesetet, az apróra vágott fokhagymagerezdeket elkeverjük egy tálban, beleforgatjuk a gombát,majd sózzuk, borsozzuk. Legalább 3-4 órát hagyjuk a pácban érlelődni. Majd sütőtálba önjük a páccal együtt és elterítjük úgy, hogy a gomba egy rétegben legyen. 180 fokra melegített sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük. Ekkor átkeverjük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és további 10-15 percig sütjük, amíg nem marad lé a gomba alatt. (Ha túl sok levet ereszt a gomba, keveset öntsünk le róla és így süssük tovább.)
Melegen, friss fehér kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.
Melegen, friss fehér kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.
Tipp: a megmaradt gombaszárakat változatosan felhasználhatjuk, tehetjük levesbe, száríthatjuk (természetesen nagyobb mennyiségű gombával vagy gombaszárral) készíthetünk belőle pástétomot, vagy egyszerűen csak rántottát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése