2011. február 28.
Lencsés pulykaragu erdei gombával
2011. február 25.
Savanyú káposztás lepény
2011. február 24.
Túróval töltött gombóc spenóttal
A spenótmártáshoz az alaposan megmosott, megtisztított spenótot forró sós vízben 2-3 percig főzzük (blansírozzuk) majd lecsöpögtetjük és felszeleteljük. Az étolajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, a zúzott fokhagymát, majd hozzákeverjük a felszeletelt spenótot és felöntjük tejjel és vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és 10-15 perc alatt lassú tűzön sűrűre főzzük. Végül hozzákeverjük a tejfölt és a túróval töltött gombóccal tálaljuk a spenótmártást.
2011. február 23.
Penne zöldséges májraguval
A recept a Kifőztük 2011. évi 2. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.
2011. február 17.
Édesköménymagos, illatos rozskenyér
2011. február 15.
Mustárpácos, prézlis csirkeszárnyak
2011. február 14.
Hideg csirkemájpástétom
A sós lében eltett kapribogyóról leitatjuk a nedvességet és a felső, tisztított vajas rétegbe szórjuk. Hagyjuk megdermedni, majd a pástétomot lefedve, hűtőben tároljuk. 1 hétig eltartható.
A recept a Kifőztük 2011. évi 2. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.Tisztított vaj
Elkészítés: A sótlan vajat kevergetve hevítsük fel kis lángon. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen oda. A felszínen keletkezett habot szedegessük le. Addig főzzük a vajat, amíg a víz elpárolog belőle, a fehérje része leválik, és az edény alján összegyűlik, a vaj szép sárgává válik, és az illata a mogyoróra emlékeztet. (Nagyobb mennyiségű vaj esetén a főzés idő hosszabb.) Ezt követően hagyjuk kicsit hűlni, majd szűrjük le egy üveg, porcelán vagy zománcos edénybe. Hagyjuk megdermedni, hűvös helyen, lefedve tároljuk.
A recept a Kifőztük 2011. évi 2. számában jelent meg. Az újság továbbra is ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.2011. február 11.
Csőben sült vajrépa póréhagymával
2011. február 10.
Sertés-rillette
2011. február 5.
Kifőztük! 2011. év 2. szám!!!
A www.kifoztuk.hu oldalról az újság továbbra is ingyenesen letölthető. Aki még nem regisztrált, néhány kattintással megteheti.
2011. február 2.
Rakott csülök (csülök terrine)
2011. február 1.
Kelt meggyes
Savanyú malacleves
A karácsonyi ünnepek január 6. napjával, a vízkereszttel, a háromkirályok napjával zárulnak. Ezen a napon gyújtják meg utoljára a gyertyákat a karácsonyfán, majd lebontják a fát. Ekkor tartják a Háromkirályok járást a három napkeleti bölcs látogatásának emlékére. Sok helyen régi szokás szerint vizet szentelnek, - innen ered a vízkereszt név – és ezzel megáldják az otthonokat, elűzik a rosszat. Vízkereszttel kezdetét veszi a farsang, amely egészen hamvazószerdáig tart. A farsanghoz számos termékenység, terményvarázsló szokás kapcsolódik, pl.: a húslevesbe hosszú tésztát kell főzni, hogy nagyra nőjön a termés. A farsang jellegzetes eseményei az álarcos, jelmezes felvonulások, bálok, amelyekhez kapcsolódik a gazdag evés-ivásnak a szokása is. A farsangi időszakban előfordulhat, hogy a bálozók, mulatozók több alkoholt fogyasztanak, ekkor másnaposságuk orvoslására elkészíthetik ezt az egyszerű savanyú malaclevest. (A levest jellemzően újévkor és a farsangi időszakban készítik.) Hozzávalók: 1kg bőrös malachús (ízlés szerint tehető bele malac farka, füle is), 1 evőkanál zsír, 1 db nagyobb hagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, 1-2 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 babérlevél, 2-3 db szárított felfűzött pirospaprika, só, ecet ízlés szerint, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl. A megtisztított malachúst felkockázzuk. Az apróra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát és hozzáadjuk a malachúst. Sózzuk, majd babérlevéllel, borssal, 2 gerezd zúzott fokhagymával és a szárított paprikákkal fűszerezzük. Fedő alatt addig pároljuk, míg a hús félig megpuhul. Ekkor felöntjük kb. 1,5-1,8 liter vízzel. Miután felforrt a leves, közepes lángon addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. A habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, míg a leves besűrűsödik. Végül ízlés szerint ecettel ízesítjük. Rövid pihentetés után forrón, fehér kenyérrel kínáljuk.