Nem egy mutatós étel, viszont nagyon finom. Aki szereti a lencsét, a ragukat és nem szeretne sok időt a konyhában tölteni, annak ajánlom ezt a tartalmas egyszerű egytálételt. Fűszerként kakukkfüvet használtam, a konyakos, vörösboros locsolás sem ártott a ragu ízének. (Valahogy a lencse miatt inkább vörösbort választottam, de ízlés szerint fehérborral is készíthető.) Filézett pulyka medalionokból (felső pulykacomb) készítettem, de bármilyen hús használható (pl.: vad-, disznó-, szárnyashús). Az étel elkészülte előtt, az ízek megkoronázásaként került bele egy kis erdei gomba.
Hozzávalók: 50 dkg filézett pulykahús (felső pulykacomb), 25 dkg lencse, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg erdei gomba (fagyasztott is használható), 2 evőkanál kacsazsír vagy 8 dkg vaj, 2 szál paszternák, 4 gerezd fokhagyma, 0,5 dl konyak, 2-3 dl vörösbor, 1,5 evőkanál szárított kakukkfű, só, frissen őrölt bors, 1 kis csokor petrezselyemzöld.
Elkészítés: A lencsét átválogatjuk és beáztatjuk 1-2 órára. (Ha elfelejtettük beáztatni a lencsét vagy nincs rá időnk, áztatás nélkül is elkészíthető az étel.) A pulykahúst nagyobb kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és a zsíron üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a húst. Fűszerezzük kakukkfűvel és addig sütjük a húst, míg egy kis pírt nem kap. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt paszternákot, átkeverjük a hússal, hogy kicsit átjárják az ízek, majd konyakkal meglocsoljuk és hozzáadjuk a lencsét. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt, kis lángon 60-70 percig pároljuk. Párolás közben 30 perc elteltével a raguhoz adjuk a vörösbort. A gombát megtisztítjuk, ha szükséges felszeleteljük és leforrázzuk. A ragu elkészülte előtt 15-20 perccel az előkészített gombát is hozzáadjuk. Miután a ragu elkészült 10 perc pihentetés után aprított petrezselyemmel megszórva, fehér kenyérrel kínáljuk.
Hú, ez fincsi lehet! Paszternák nélkül is működik?
VálaszTörlésAnikó
Fantasztikus, erdei gomba, mennyei
VálaszTörlésAnikó! Természetesen paszternák nélkül is készítheted.Én szeretem, ehhez a raguhoz egy plusz ízt adott. (Bevallom én sem gondoltam, hogy ilyen finom lesz ez az egyszerű ragu:)
VálaszTörlés:)Köszi!
VálaszTörlés