2010. március 31.
Váratalnvendég-krém
Túrós pite
2010. március 30.
Tilápia halrudak leveles tésztában
Hozzávalók: Két adaghoz 30-40 dkg filézett tilápia hal (lehetőleg ne fagyasztott legyen), 30 dkg leveles tészta, só, bors, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma. 2-3 evőkanál pirított szezámmag a szóráshoz, kevés felvert tojás a tészta kenéséhez. A kapros-majonézes mártogatóshoz 2 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, só, bors, 1 teáskanál méz, fél citrom leve, 1 kis csokor aprított kapor. Tálaláshoz rukkola, vagy más zöld saláta.
2010. március 29.
Édes fonott kalácskák
Hozzávalók: 8 darabhoz 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál sütőpor, 0,75 dl natúr joghurt, 0, 75 dl étolaj, 0,75 dl langyos tej, 1 kisebb tojás, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott kávéskanál só, 1 tojássárgája a kenéshez vagy a tésztába kerülő tojást felverjük és egy keveset félre teszünk belőle, szóráshoz kristálycukor,darálatlan mák.
Rakott francia pirítós
Hozzávalók: 20 dkg kockára vágott sonka, 20 dkg sós húsvéti kalács, kenyér kockára vágva és szárítva, 4 db főtt tojás, 10-15 dkg cukkini (1 kisebb) vagy szeletelt gomba, 8 dkg vaj/margarin a kenyérkockák sütéséhez. Az öntethez: 3 db tojás, 10 dkg krémsajt, 2 dl tejszín (vagy 1 dl tejszín és 1 dl tejföl), 2 db zöldhagyma aprítva, 2 gerezd fokhagyma zúzva, só, frissen őrölt bors. Továbbá: 10 dkg reszelt sajt a szóráshoz, 2 dkg vaj a pirítós tetejére, kevés vaj és zsemlemorzsa az edény kenéséhez, kivajazásához.
A fenti oldalon elindult egy - az újságban szereplő receptekkel, a kiadvánnyal, általános főzési kérdésekkel kapcsolatos - blogonkénti fórum. Ha tudunk válaszolunk a kérdésekre. Mindenkit szeretettel várunk!
Salátadresszing főtt tojásból
Hozzávalók 4 dl dresszinghez: 3 db főtt tojás, 1 kis pohár tejföl (1,75 dl), 1 evőkanál dijoni mustár, 0,5 dl olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál méz, 0,5 dl frissen facsart citromlé. Tetszés szerint ízesíthető zöldhagymával, petrezselyemzölddel, kapribogyóval, reszelt sajttal, kaporral, apróra vágott savanyú uborkával, fehérborral stb. (Én petrezselyemzölddel és zöldhagymával készítettem.)
Elkészítés: A tojásokat lereszeljük, hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt, az olívaolajat, a sót, a borsot és botmixer segítségével összeturmixoljuk. A tojásos dresszingalaphoz hozzákeverjük a mézet és a frissen facsart citromlevet. (Tipp: készíthetjük úgy is, hogy a hozzávalókat turmixgép tartályába tesszük és összeturmixoljuk. Ebben az esetben a tojásokat nagyobb darabokra vágjuk.) Ezt követően a zöldhagymát és a petrezselyemzöldet felaprítjuk és a dresszinghez keverjük. Behűtve kínáljuk öntetként vagy összekeverjük a salátával.
A fenti oldalon elindult egy - az újságban szereplő receptekkel, a kiadvánnyal, általános főzési kérdésekkel kapcsolatos - blogonkénti fórum. Ha tudunk válaszolunk a kérdésekre. Mindenkit szeretettel várunk!
2010. március 28.
Tonhalas rukkola saláta
Ez az egyszerű gyors tonhalas saláta alkalmas volt hal éhségem átmeneti csillapítására. A halhoz nagyon jól passzolt a rukkola kissé mustáros, csípős, mogyoróra emlékeztető íze. (Rukkolát eddig nem sokszor fogyasztottam, de úgy néz ki, mostantól örök barátságot kötöttünk. Nagyon megkedveltem.)
Hozzávalók: Két adaghoz 2 marék (kb. 5-6 dkg) rukkola saláta, 1 nagy vagy két kisebb doboz tonhalkonzerv (kb. 16-20 dkg), 2 szál zsenge zöldhagyma, fél kígyóuborka, 12 szem olajbogyó, 2 db főtt tojás. A dresszinghez 1 teáskanál szemes dijoni mustár, 1 teáskanál méz, 1 kávéskanál só, frissen őrölt bors, 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 teáskanál olívaolaj.
Elkészítés: A tojásokat 4-5 perc alatt megfőzzük. A megmosott és megtisztított rukkola salátát egy tálra halmozzuk, körbe rakjuk félbe vágott olajbogyóval. A dresszing hozzávalóit összekeverjük. A meghámozott uborkát apró kockákra vágjuk, a zöldhagymát felszeleteljük és mind két aprított zöldséget a dresszingbe keverjük. A tonhalat a salátára rakosgatjuk, a saláta tetejére ültetjük a félbe vágott főtt tojást, meglocsoljuk zöldséges dresszinggel. Vajban pirított kenyérkockákkal, vagy pirítóssal kínáljuk.
Brokkoli leveles tésztában
A recept -sok más húsvéti recept mellett - megtalálható a www.kifoztuk.hu oldalon regisztráció után letölthető Pdf receptújságban is.
A fenti oldalon elindult egy - az újságban szereplő receptekkel, a kiadvánnyal, általános főzési kérdésekkel kapcsolatos - blogonkénti fórum. Ha tudunk válaszolunk a kérdésekre. Mindenkit szeretettel várunk!
2010. március 26.
Káposztás korongok
2010. március 24.
Mákos kuglóf
2010. március 22.
Acma, a puha török zsemle
2010. március 21.
Tavaszváró madársaláta
Elkészítés: A madársalátát megmossuk, lecsöpögtetjük és egy tálra halmozzuk. A koktélparadicsomot félbe vágjuk, körbe rakjuk vele a madársalátát. A dresszing hozzávalóit összekeverjük. Az uborkát meghámozzuk és apró kockákra szeleteljük, ugyan így járunk el az ezüsthagymákkal. A zöldhagymát felkarikázzuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. Ezeket a zöldségeket belekeverjük a dresszingbe és meglocsoljuk vele a madársalátát. Javaslat: ezt a salátát közvetlenül fogyasztás előtt, frissen készítsük.
Mustáros csirkeszárnyak
Hozzávalók: 8 db csirkeszárny, a mustáros mázhoz 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 1 evőkanál olaj, 4 evőkanál mustár (lehet csípős is), 1 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 1-2 aprított pfefferóni paprika (elhagyható), só, frissen őrölt bors. Köretnek főtt tészta, díszítéshez darálatlan mák. A tepsi kikenéséhez 1 evőkanál olaj.
2010. március 18.
Mágnás dióspite
Hozzávalók: A tésztához 30 dkg liszt, 12 dkg zsír, 8 dkg kristálycukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 2 nagyobb vagy 3 kisebb tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl. A diós réteghez 2 nagyobb vagy 3 kisebb tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 14 dkg cukor, 15 dkg darált dió, a tészta kenéséhez 5-6 evőkanál lekvár (én kajszibarack lekvárt használtam). A rácsozat kenéséhez kevés felvert tojás. A megadott mennyiség egy 24cm X 34 cm nagyságú közepes tepsihez elegendő.
Medvehagymás túrógombóc
Hozzávalók: 12 db gombóchoz 25 dkg tehéntúró, 2 db tojás, 4 evőkanál kukoricadara, 1 evőkanál liszt, só, 1 csokor medvehagyma (kb. 10 dkg). A hempergetéshez 1,5-2 dl zsemlemorzsa, továbbá 6-8 dkg vaj vagy margarin, tejföl és 10 dkg szalonna.
Almás, morzsás tálka
Hozzávalók: 4 adaghoz 3-4 közepes alma, a karamellizáláshoz 2 dkg vaj, 2 evőkanál kristálycukor, fél kávéskanál fahéj, 1 evőkanál frissen facsart citromlé. A morzsalékhoz 5 dkg vaj, 5 dkg durvára őrölt dió, 5 dkg kristálycukor, 5 dkg liszt, reszelt narancs- vagy citromhéj. Vaj az edénykék kikenéséhez és őrölt dió a szóráshoz. A desszert tetejére 4 teáskanál lekvár (én feketeribizli lekvárt használtam).
2010. március 17.
Kakaós csiga hidegen kelt tésztából
Hozzávalók: kb. 16-20 db tekercshez 25 dkg liszt, 6 dkg zsír, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, csipet só, a töltelékhez 2 dkg olvasztott vaj, 4 evőkanál kristálycukor, 1 púpos evőkanál kakaó por, fél kávéskanál fahéj. A kenéshez 1 kisebb tojás felverve, a szóráshoz porcukor.