Narancsos kuglóf készítésére jó alkalom kínálkozik, amikor van otthon néhány régebbi narancs, amelyeknek ugyan semmi baja, de valahogy nem akarnak elfogyni. A narancs hasznosításának belül szaftos, kívül ropogós kuglóf lesz a végeredménye. (Az ötlet innét és innét származik, kicsit változtattam a recepten. A narancsos mázat elhagytam, csak porcukorral szórtam meg a kuglófot.)
Hozzávalók: 1,5 literes kuglóf formához, 25 dkg vaj vagy margarin, 18 dkg kristálycukor, 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 4 db tojás, 5 narancs leve, 2 narancs vagy citrom reszelt héja, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, a forma kikenéséhez 1-2 dkg vaj és 1 evőkanál liszt, a szóráshoz 2-3 evőkanál porcukor.
Elkészítés: A lisztet a sütőporral összekeverjük. A narancsok levét kifacsarjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzá adjuk a tojásokat, a sót, a reszelt narancs vagy citromhéjat, a vanília kivonatot, a facsart narancslevet és összekeverjük. Végül fokozatosan adagoljuk hozzá a sütőporos lisztet. A kuglóf formát kivajazzuk, beszórjuk liszttel, beleöntjük a tésztát és 30 percet pihentetjük. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben, 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Még melegen kiborítjuk a formából és hagyjuk hogy hűljön. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Tündér, de szép a kuglófod!
VálaszTörlésÉs biztos nagyon finom is...
VálaszTörlésNagyon jol nez ki! A belseje huu, de guszta, szinte erzem a narancsos izet. Receptet viszem, koszi!!!
VálaszTörlésJesszum, de gyönyörűséges! Micsoda illatfelhő lehetett!
VálaszTörlésCsodaszép! Sajnálom is, hogy nincs most itthon kallódó narancs. :)
VálaszTörlésKöszi Kata!
VálaszTörlésNotburga!Finom volt, már a következőn gondolkodom:)
Judith! Szerintem nem bánod meg, hogy elkészíted. Az összeállítása sem bonyolult.
Chef Viki! Mesés illata volt!
Köszi Egycsipet! Friss narancsból is jó:)
Hát, ez valami csodás lett! Micsoda szépség!:)
VálaszTörlésKöszi Szepyke!
VálaszTörléssajnos nekem nem sikerült...:-( valószínűleg túl sok volt a narancslé, vagy nem kellett volna pihentetnem, mert a sütőpor nem tudta megemelni, és nekem a sütési idő sem volt elég... hát most nem volt szerencsém asszem :-(((
VálaszTörlés