Az egyik áruházban nagyon szép, friss, filézett tilápia halat kaptam. Nem ismertem ezt a fajta halat, viszont nagyon gusztusos volt, ahogy a jégen kínálta magát. Csak jót tudtam róla elképzelni. Nem tévedtem, rendkívül jó ízű - ezért túlzott ízesítést nem igénylő - nem zsíros, de ugyanakkor szaftos hal. Nem tartozik a legolcsóbb halak közé, de ennél sokkal drágábbak is vannak. Most egy leveles tésztában sült változatát készítettem el, kapros majonézes mártogatóssal.
Hozzávalók: Két adaghoz 30-40 dkg filézett tilápia hal (lehetőleg ne fagyasztott legyen), 30 dkg leveles tészta, só, bors, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma. 2-3 evőkanál pirított szezámmag a szóráshoz, kevés felvert tojás a tészta kenéséhez. A kapros-majonézes mártogatóshoz 2 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, só, bors, 1 teáskanál méz, fél citrom leve, 1 kis csokor aprított kapor. Tálaláshoz rukkola, vagy más zöld saláta.
Hozzávalók: Két adaghoz 30-40 dkg filézett tilápia hal (lehetőleg ne fagyasztott legyen), 30 dkg leveles tészta, só, bors, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma. 2-3 evőkanál pirított szezámmag a szóráshoz, kevés felvert tojás a tészta kenéséhez. A kapros-majonézes mártogatóshoz 2 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, só, bors, 1 teáskanál méz, fél citrom leve, 1 kis csokor aprított kapor. Tálaláshoz rukkola, vagy más zöld saláta.
Elkészítés: A halat kb. 3X7 cm-es rudacskákra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk és bekenjük zúzott fokhagymával. A leveles tésztából akkora négyzeteket vágunk, hogy egyenként be tudjuk csomagolni a halrudakat. A tésztába csomagolt halrudakat tegyük hűtőbe 10-15 percre. A sütőt melegítsük elő 200 fokra a lehűlt halrudakat kenjük meg tojással, szórjuk meg szezámmaggal és tegyük a forró sütőbe. 20-25 perc alatt készre sütjük. A kapros-majonézes mártogatós hozzávalóit keverjük össze. A megsült halrudakat rukkola ágyon tálaljuk, mellétéve a mártogatóst.
Ilyen halat még szerintem én sem ettem, viszont nagyon ötletes ez az összeállítás. Annyira kívánom, meg tudnék most enni belőle egy adaggal, nagyon guszta
VálaszTörlésHúha! Innen látom, hogy imádnám!
VálaszTörlésKérdésem: nem áztatta el a hal a leveles tésztát?
Köszi Bianka! Ha lesz rá módod próbáld ki, mert nagyon finom:)
VálaszTörlésKöszi Chef Viki!Válaszom:) egyáltalán nem áztatta el a tésztát. Ez a hal nem vizes, a tészta ropogós volt.